Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus u velikim gradovima

On je otkrio ebolu: Bojim se nezamislive katastrofe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peter Piot bio je istraživač u laboratoriju u Antwerpenu kad mu je pilot donio uzorak krvi belgijske redovnice koja se zarazila misterioznom bolesti u Zairu.

'Još se uvijek točno sjećam svega. Jednog dana u rujnu (1976.), pilot Sabena Airlinesa donio mi je plavu termosicu i pismo liječnika iz Kinšase, koja je tad bila dio Zaira. U termosici, napisao je, nalazi se uzorak krvi belgijske redovnice koja se nedavno misteriozno razboljela u Yambuku, zabačenom selu na sjeveru te zemlje. Od nas je zatražio da testiramo uzorak na žutu groznicu', prisjetio se Piot u intervjuu za Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna WHO POTVRDIO Proglasili epidemiju ebole: Preminuo muškarac, još osam sumnjivih slučajeva Slika nije dostupna Smrtonosna bolest za polovicu zaraženih Preminuo trogodišnji dječak: Pet mjeseci nakon 11. vala epidemije potvrđen novi slučaj opasnog virusa

On i njegovi kolege tad nisu znali da u rukama imaju vrlo smrtonosan virus. 'Prvo smo ga ubrizgali u laboratorijske miševe. isprva se nije dogodilo ništa u prvih nekoliko dana. Mislili smo da je možda patogen bio oštećen u transportu zbog nedovoljnog hlađenja u termosici. Tad su životinje počele umirati jedna po jedna. Shvatili smo da u rukama imamo vrlo smrtonosan uzorak', ispričao je Piot.

Strah od ebole: Pojačane kontrole u 5 zračnih luka SAD-a

Njegov tadašnji šef htio je u jednom trenutku završiti njihov posao prije slanja uzorka u laboratorij visoke sigurnosti u Engleskoj. 'Zgrabio je epruvetu s virusom da je prouči, ali mu se ruka zatresla i ispala mu je na koleginu cipelu. Epruveta se razbila. Moja jedina pomisao bila je: O sra***!. Odmah smo sve dezinficirali, a kolega je srećom nosio cipele od debele kože. Nikom od nas se nije ništa dogodilo', rekao je Piot.

Naposljetku su uspjeli vidjeti virus koristeći elektronski mikroskop. 'Prva pomisao nam je bila da koji je to vrag? Virus za kojim smo toliko dugo tragali bio je vrlo velik, vrlo dugačak i crvolik', prisjetio se Piot.

Ebola je 30 godina ostala zaboravljena, a sada po prvi put u povijesti, taj je virus stigao i do metropola poput Monrovije i Freetowna, što je izrazito opasno.

'U velikim gradovima, pogotovo kaotičnim siromašnim četvrtima, praktički je nemoguće pronaći one koji su imali kontakte s pacijentima, bez obzira na uložen trud. Zato sam toliko zabrinut i zbog Nigerije. U toj zemlji su mega gradovi poput Lagosa i Port Harcourta, a ako virus ebole stigne tamo i počne se širiti, bila bi to nezamisliva katastrofa', strahuje Piot.

U svemu tome, on vidi i jednu pozitivnu stvar, a ta je da je scenarij mutacije ebole u virus prenosiv zrakom, gotovo bez ikakvih izgleda. No ako virus mutira tako da pacijenti malo duže požive, što je dobro za sam virus, epidemija bi mogla postati još kudikamo gora, jer se vrijeme za širenje bolesti isto tako povećava, dodaje Piot.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene