Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok pada MIG-ova sudar

VIDEO 'Iskači, iskači!': Nova snimka sudara u zraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzrok pada dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva krajem rujna je sudar.

Tako je na konferencije za novinare izvijestio MORH. U MORH-u kažu kako nije bilo tehničkih grešaka na zrakoplovima, nego da su glavni uzrok nesreće vremenski uvjeti koji su doveli do pogreške pilota.

Pročitajte i ovo Sudar automobila u zagrebačkim Dugavama - 4 Policija na terenu FOTO/VIDEO U prometnoj nesreći sudjelovala tri automobila: Ozlijeđena jedna osoba Nesreća kod Westgatea prema jankomiru Kombi Sokol Marića sudjelovao u nesreći kod Westgatea: Ozlijeđene tri osobe

Iskusan vođa i neiskusan pratitelj

Do sudara je došlo između vođe skupine, koji je bio iskusan pilot, i prvog pratitelja koji, kako su rekli u MORH-u, nema previše iskustva. Utvrđena je i pogreška osobe koja je s tla vodila akciju gađanja.

Vrijeme se toga dana, istaknuli su MORH-u, mijenjalo tri puta, a osoba na tlu uvjete za letenje krivo je procijenila Naime, taj je djelatnik krivo procijenio vremenske uvjete za letenje, a vrijeme se toga dana mijenjalo tri puta. Kada su se zrakoplovi približili meti koju su trebali pogoditi, vođa skupine zbog vremenskih uvjeta nije metu vidio te je odustao od ispaljivanja rakete i napravio borbeni manevar pri kojem je došlo do odstupanja.

Odstupanje prilikom manevara

Isto je učinio i prvi pratitelj, koji je također pri manevru počinio određeno odstupanje i našli su se u točki u kojoj je došlo do sudara. Utvrđeno je da pri manevrima ni komunikacija pilota nije bila na najvišoj razini. 'Sudar se dogodio u borbenom zaokretu kada je zrakoplov, registarskog broja 120, sustigao zrakoplov registarskog broja 108, zbog veće brzine koju je održavao višim režimom rada motora i manevrom aviona pri izlazu iz napada', rekao je predsjednik Povjerenstva i glavni vojni zrakoplovni istražitelj, pukovnik Goran Strmečki.
 

Marija Klipa, 69-godišnjakinja koja je ranjena  u polju, nastradala je od rakete koja je ispaljena iz jednog zrakoplova, ali ne s namjerom, već je do aktiviranja došlo zbog siline udara. Raketa je eksplodirala u polju, a Klipu su teško ozlijedili geleri.

Odgovornost zapovjednika HRZ-a Vlade Bagarića i cijelog zapovijednog lanca utvrđivat će posebno povjerenstvo Glavnog stožera.

>> MORH: Hrvatski 'MiG-ovi' nisu isto što i Vazduhoplovstvo JNA

>> Pad MIG-ova: 'Pogodio me geler granate, sto posto'

>> Istraga oko pada MIG-ova: 'Nije bilo kvara'

Podsjetimo, dva MIG-a hrvatskog zrakoplovstva srušila su se u blizini Plaškog, tijekom vojne vježbe na poligonu HV-a u Slunju 23. rujna 2010.

Pri padu su piloti, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, lakše ozlijeđeni, nakon što su se katapultirali iz padajućih zrakolplova. No, teže ozljede je zadobila stanovnica tog područja, Marija Klipa, koju su pogodili ostaci letjelica dok je radila na njivi. Jedina civilna žrtva zadobila je teške ozljede ruke i tijela.

Skandal je tada izazvalo ponašanje vojske, koja je svoje lakše ozlijeđene pilote odmah helikopterima prevezla do bolnice, a teško ranjenu Mariju je u ogulinsku bolnicu prebacivao susjed. Tijekom oporavka, u bolnici ju je posjetilo izaslanstvo HRZ-a, no ne i ministar obrane Branko Vukelić.

Istraga o padu MIG-ova trajala je više od četiri mjeseca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene