Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Zakon o PDV-u

Do ljeta moguće smanjenje PDV-a na neke prehrambene proizvode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prihvaćanja dogovora sa Slovenijom oko Ljubljanske banke, Vlada je prihvatila i prijedlog novog Zakona o PDV-u, koji građanima donosi niz novosti. Ukinuto je smanjenje plaće od 3 posto šefovima tajnih službi i njihovim zamjenicima.

Na samom početku današnje sjednice Vlade uz kraću raspravu premijera Zorana Milanovića i prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić usvojen je zaključak kojim je Milanović ovlašten da u ponedjeljak s Janezom Janšom potpiše memorandum između Hrvatske i Slovenije o načinu rješavanja pitanja Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

Detaljnije informacije o dogovoru Hrvatske i Slovenije objavljujemo u posebnoj vijesti.

>> Hrvatska i Slovenija dogovorile se oko Ljubljanske banke!

Vlada je zatim prešla na prijedlog novog Zakona o PDV-u. Obrazložio ga je ministar financija Slavko Linić, koji je kao novost najavio povremene obveznike ovog poreza. Riječ je o ljudima koji u Hrvatsku uvoze osobna vozila iz europskih država.

Dobra je vijest da bi već do ljeta PDV na neke prehrambene proizvode mogao biti smanjen s 25 na 10 posto. Linić nije precizirao o kojim je artiklima riječ. Početkom 2015. godine PDV na nekretnine trebao zamijeniti aktualni porez na promet nekretninama čija stopa iznosi 5 posto.

S početkom sljedeće godine obrtnicima se PDV više neće obračunavati po naplaćenoj, nego po fakturiranoj realizaciji.

Linić procjenjuje da će državni proračun ove godine ostati bez najmanje pola milijarde kuna na stavci prihoda od PDV-a zbog ulaska u EU. Hrvatska 1. srpnja ulazi na zajedničko tržište pa se uvoz iz zemalja članica EU više neće smatrati uvozom.

Jedna od izmjena je i smanjenje stope na dnevne novine na minimalno dopuštenih 5 posto.

Milanović: Izdavačima dajemo mali predah

'Ima dosta izmjena, neke su stope po sili povećane, neke smanjene, vidjeli smo da od Nove godine imamo i novu nižu stopu na turizam i ugostiteljstvo. Ako to pomaže jednoj gospodarskoj grani da se oporavi, onda dobro, ali svaka odluka oko poreza mora imati neku političku u i ekonomsku logiku', prokomentirao je premijer Milanović, osvrnuvši se i na smanjenje PDV-a na novine.

'Snižen je PDV na novine, to je zadnja stvar koju u smislu popuštanja poreznih pritisaka Vlada može učiniti za izdavaštvo, za dalje moraju koristiti svoje unutarnje rezerve. Svi izdavači će imati nekakve koristi ili mali predah', rekao je premijer.

Vlada je usvojila i izmjene Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima, dopunu Zakona o igrama na sreću, a raspravljala je i o prijedlogu procjene ugroženosti Republike Hrvatske od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća, prijedlogu izmjene Uredbe o tržnom redu za žitarice, prijedlogu odluke o prijenosu prava na skladištenje žitarica u silosima s Ministarstva gospodarstva - Ravnateljstva za robne zalihe na Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Donesena je i odluka o davanju državnog jamstvo za kredit koji će Erste banka dati Općoj bolnici Pula radi financiranja izgradnje nove zgrade bolnice.

Ukinuto smanjenje plaća šefovima tajnih službi

Izvan su snage stavljene prošlotjedne odluke o smanjenju plaća za 3 posto predsjedniku i članovima Odbora za državnu službu, ravnateljima i zamjenicima ravnatelja sigurnosno-obavještajnih službi, predstojniku i zamjeniku predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost te ravnatelju Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija.

Na dnevnom redu je bio i prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje izmjena i dopuna sporazuma Vlade RH i Europske komisije vezano uz sufinanciranje projekta županijskih centara za gospodarenje otpadom Marišćina i Kaštijun u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene