Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O haškoj presudi

Zoran Milanović: 'Takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade komentirao je nepravomoćnu presudu šestorici Hrvata na Haškom tribunalu u predmetu 'Prlić i drugi'.

Komentirajući današnju hašku presudu, predsjednik Vlade Zoran Milanović na početku sjednice Vlade rekao je kako o individualnoj odgovornosti ne može govoriti jer su i odvjetnici obrane rekli kako je zločina bilo, ali pitanje je tko i koliko mora odgovarati za njih.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

'I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stupnju, kada je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo.

>> Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

'Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostupanjsko vijeće uzeti u obzir sve ono što mi smatramo da postoji, jer mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti', rekao je Milanović.

'Stvarnost je u nekim stvarima puno kompliciranija, ali u nekim stvarima je puno jednostavnija. Hrvatska je imala grešaka u Bosni i Hercegovini, ali bila joj je i partner, saveznik, jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o neovisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stupanj, pokazalo se da su u drugom stupnju promjene moguće, katkad i neočekivano', zaključio je Milanović.

Snižena stopa PDV-a na dnevne novine, ali uz uvjet da objavljuju najmanje 25.000 riječi

Inače, na dnevnom redu otvorenog dijela današnje Vladine sjednice bile su ukupno 33 točke.

Jedna od njih je i prijedlog izmjena Zakona o PDV-u. Ministar financija Slavko Linić je najavio sniženu stopu od 5 posto za dnevne novine, ali je naveo i distinkciju prema kojoj se to odnosi samo na 'informativne tiskovine koje objavljuju novinarske i autorske tekstove u opsegu od najmanje 25.000 riječi', dok će se na ostale primjenjivati stopa od 10 posto.

Stopa od 10 posto bit će primjenjivana i na ulaznice za koncerte. Ukida se oslobađanje plaćanja PDV-a pri uvozu za vjerske zajednice i branitelje.

S dnevnog reda skinuta točka o Glavnoj skupštini Ine

S dnevnog reda skinuta je 30. točka - Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini društva INA - Industrija nafte d.d. Premijer Milanović je u kratkom obrazloženju rekao da je to učinjeno radi dodatnih konzultacija s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

U materijalima objavljenima uz današnji dnevni red, vidljivo je da je na Glavnoj skupštini Ine, zakazanoj za 5. lipnja, jedna od najavljenih odluka i ona o raspodjeli dobiti iz 2012. godine, koja iznosi 1,32 milijarde kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene