Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer na izvanrednoj presici

Milanović: Od Ostojića očekujem uvjerljive odgovore na niz legitimnih pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju je sazvao nakon sjednice Vlade, a povodom sporazuma sa Slovenijom o načinu rješavanja pitanja Ljubljanske banke, premijer Milanović je, osim o Sloveniji, govorio i o drugim aktualnim temama.

Premijer Zoran Milanović sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare povodom dogovora sa Slovenijom o načinu rješavanja pitanja Ljubljanske banke. Ponovio je ono što je ranije rekao i na sjednici Vlade, da mu nije jasno kakvu je Slovenija opasnost vidjela u postupcima protiv Ljubljanske banke pokrenutima na hrvatskim sudovima.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

'Ali to je politička činjenica, slovenski je parlament imao određene zahtjeve i mi smo išli u pregovore te na kraju postigli kompromis. Kada je došla dobra volja, kada se i slovenska politička javnost ujedinila i to prepoznala kao problem, onda je sve išlo lakše', kazao je Milanović napomenuvši da je riječ o, uvjetno rečeno, zadnjoj prepreci na hrvatskom putu u EU.

>> Ostojić priznao: Pomogao sam obitelji idejom, nisam dijelio dobit

'Uvijek sam vjerovao u rješenje, naravno ne da će doći samo od sebe. Moram reći da je ovo puno manje kompleksno pitanje od arbitraže o granici. Hrvatska zastaje s postupcima i u dobroj vjeri pregovara unutar ugovora o sukcesiji pa ćemo vidjeti', dodao je hrvatski premijer., prema kojemu 'ovo sve skupa nije trebalo'. Istaknuo je i kako će se pregovarati isključivo o prenesenoj štednji, tj. o novcu koji je Hrvatska iz dvog proračuna isplatila dijelu štediša.

Milanović kaže da 'zastoj' postupaka na hrvatskim sudovima ne znači i njihovu trajnu obustavu.

Pitanja Ostojiću su legitimna, očekujem uvjerljive odgovore

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage o skandalu s urbaniziranim zemljištem u koji je navodno upleten ministar turizma, IDS-ovac Veljko Ostojić, Milanović je odgovorio kako će ministar 'trebati dati odgovore na niz legitimnih pitanja'.

Kaže da je to prežvakana tema, ali da je dobro da se prežvače i probavi. 'Vjerujem da će ministar Ostojić dati uvjerljive odgovore', dodao je Milanović napominjući da u vrijeme sastavljanja Vlade nije bilo nikakvih istraga ili prijava protiv Ostojića.

'Ako se mogu ne ograditi, nego ustuknuti. Mi smo koalicija, ja sam predsjednik SDP-a, a Ostojić za mene nije bio upitan. No, svatko od nas mora dati odgovore. Zaista ne znam, ne znam dovoljno, vidim da je postojala transakcija, ali ne vidim elemente kaznenog djela. O tome je li bilo insajderskih informacija, utjecaja, pritisaka... Ne mogu govoriti o tome', rekao je premijer.

Kašnjenje i kaznheno djelo su udaljeni pet kontinenata

Na pitanje o pokretanju postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine te zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, Milanović je odgovorio kako to uopće nije usporedivo sa slučajem ministra Ostojića.

Dok se u Ostojićevom slučaju radi o optužbama da je počinjeno nešto zabranjeno, u slučaju Jakovine i Cesarika treba se tek utvrditi jesu li u sukobu interesa što, kaže Milanović, najčešće nije kazneno djelo.

'Ministar Jakovina je napravio propust, zakasnio je. I SDP je zakasnio i onda traljavo objašnjavao što se dogodilo. (...) Jakovina je zakasnio, ali između tog propusta i kaznenog djela je pet kontinenata', prokomentirao je premijer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene