Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uračunat mu boravak u zatvoru

Veselinu Šljivančaninu smanjena kazna na 10 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud smanjio je Veselinu Šljivančaninu kaznu na 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je Veselinu Šljivančaninu poništilo kaznu od 17 godina zatvora te ju smanjilo na kaznu od 10 godina. Šljivančaninu će se uračunati i vrijeme koje je proveo u zatvoru. Tamo je već 'odradio' 4 godine i tri mjeseca od srpnja 2003. do rujna 2007. godine te više od godinu dana od svibnja 2009. do sada.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Reakcija Društva logoraša Presuda Šljivančaninu: 'Na djelu je igra velikih s malima'

Vijeće: Nije kriv za ubojstva na Ovčari

Vijeće je usvojilo argument Šljivančaninove obrane i zaključilo da on nije znao za povlačenje vojnih policajaca s Ovčare, pa prema tome nije kriv za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na toj farmi kraj Vukovara u studenom 1991.

>> Šljivančaninova obrana traži smanjenje kazne

'Žalbeno vijeće smatra da ukidanje dodatne osude za ubojstvo značajno umanjuje krivicu Veselina Šljivančanina i čini nepohodnim preinačenje kazne', rekao je predsjedavajući sudac. Suci su ipak zaključili da je Šljivančanin kriv za mučenje zarobljenika.

Konačna presuda temeljena na iskazu Miodraga Panića

Obrana je  bila zatražila, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude, na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića,  za kojeg je obrana tvrdila da Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991.

Zaključak žalbenog vijeća bio je kako bi ignoriranje novih Panićevih dokaza bila pogrešna primjena prava. To je ujedno i prvi zahtjev za revizijom pravomoćne presude, koju je ICTY odobrio.

Presuda se mijenjala tri puta

Šljivančaninova presuda mijenjala se nekoliko puta. Prvo je 2007. godine prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina zatvora, nakon čega je bio oslobođen jer je većinu kazne odležao u zatvoru. 2009. godine mu je Žalbeno vijeće povećalo kaznu na 17 godina. Konačnom odlukom suda kazna mu je smanjena na 10 godina.

Da li je presuda Veselinu Šljivančaninu pravedna?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene