458678
458678
458678
458678
458678

USVOJENE SMJERNICE ZA PRORAČUN 2017: Evo tko će najviše profitirati

  • , 28.11.2016., 20:14
  • Autor:
  • komentara

Reporter Nove TV Mislav Bago u Dnevniku je analizirao usvojene smjernice za proračun 2017.

 
 
 
 
Mislav Bago o proračunu (Video: Dnevnik Nove TV)
Mislav Bago o proračunu (Video: Dnevnik Nove TV)

Prihodi u idućoj godini trebali bi iznositi 119,6 milijardi kuna, ali će država opet trošiti gotovo sedam milijardi više. Više novca mogu očekivati bebe, vojska i umirovljenici.

Svi mogu biti zadovoljni

Prema prvim projekcijama proračuna Andreja Plenkovića za sljedeću godinu, svi mogu biti zadovoljni jer će svi dobiti više. Prihodi će iznositi 119,6 milijardi kuna ,a rashodi 126,5 milijardi kuna. I dalje ćemo trošiti više nego što ćemo privređivati. Minus u blagajni iznosit će 6,9 milijardi kuna što je 1,6 posto BDP-a.

Na temelju gospodarskog rasta od 3,2 posto ministar financija očekuje da će se državna blagajna puniti. Osobna potrošnja trebala bi rasti 3,6 posto, investicije 6,4 posto, izvoz 4,6 posto, uvoz 6,2 posto, a nezaposlenost bi bila 11,9 posto.

Osobna potrošnja i porezna reforma ključ su Plenkovićeva kabineta za 2017. godinu. Građani bi trebali početi trošiti, a poduzetnici investirati i otvarati nova radna mjesta zbog poreznih olakšica.

Rast će se nastaviti i u godinama koje slijede

Gospodarstvo Hrvatske u sljedećim će godinama rasti po sličnim stopama. Ovu godinu završit ćemo s 2,7 posto rasta. 2017. i 2018. godine rast će iznositi 3,2 posto, a 2019. godine 3,3 posto.

Svi ministri financija uglavnom su omraženi od kolega jer uzimaju dok je ministar Zdravko Marić praktički svim ministarstvima i institucijama davao novac.

Hrvatski sabor sljedeće će godine dobiti 142,3 milijuna kuna odnosno 12,3 milijuna više nego ove godine. Ured predsjednice će pak s druge strane dobiti 36,9 milijuna kuna, odnosno 850.000 kuna manje.

Vlada dobiva 190,9 milijuna kuna, to jest 18,5 milijuna kuna više. Za ured bivšeg predsjednika koji je ukinut, iako Mesić tamo i dalje sjedi nisu predviđena sredstva.

Ustavni sud dobiva 4,1 milijuna kuna više, a Ministarstvo financija 1,3 milijardu kuna više koje će preusmjeriti u jedinice lokalne samouprave zbog poreza na dohodak.

Ministarstvo obrane nakon šest godina dobiva veći proračun i to za 348 milijuna kuna. MUP također dobiva 232 milijuna kuna više nego ove godine, a budžet SOA-e rasti će za 5 milijuna kuna.

Ministarstvo branitelja dobit će pak novih 150 milijuna kuna.

Proračun Državnog ureda za šport iznosit će 106,4 milijuna kuna što je rast za 90 milijuna kuna.

Ministar Marić ministrima neće dati da potroše ni kunu više, jer to je limit koji je garantiran prema EU i svim ostalim financijskim institucijama. Naravno, želja Hrvatske je da minus u blagajni bude nula, no na to ćemo ipak još morati pričekati. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se