Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO ĆE DOBITI VIŠE?

Vlada usvojila smjernice za izradu državnog proračuna, pogledajte kako bi trebao izgledati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u ponedjeljak smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. predvidjela prihode proračuna u iznosu od 119,6 milijardi kuna, a rashode od 126,5 milijardi kuna, uz projiciranu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 posto te proračunski deficit od 1,6 posto BDP-a.

14:05 - Vlada je usvojila paket zakona i uputit će ga na drugo čitanje u Sabor.

13:58 - Druga su točka prijedlozi vezani uz provedbu porezne reforme.

''To je jedna od ključnih reformi RH. Želim još jednom kazati da je riječ o cjelovitoj poreznoj reformi i predstavlja novitet u radu i Vlade i Sabora. Hrvatska je bila jedna od zemalja gdje je postojao dojam porezne sigurnosti. Osnovni cilj je i veća jednostavnost i poreznog sustava, rasterećenje građana i poduzetnika, stvaranje stabilnog poreznog sustava. Pri tome je Vlada vodila računa i o održivosti javnih financija. Svjesni važnosti i dosega ove reforme uputili smo namjerno u dva čitanja u Sabor. Rasprava u prvom čitanju pokazala se korisnom i sadržajnom'', rekao je premijer Plenković.

13:56 - Ministar Krstičević zahvalio je premijeru i ministru financija jer je zadovoljan što je Vlada prepoznala da je ulaganje u obrambeni resor ulaganje u vlastiti prosperitet.

''Smjernice odnosno limit koji je danas pred nama i takav novi plan Ministarstva obrane doprinijet će jačanju obrambenih sposobnosti države. Navedena sredstva osigurat će poboljšanje uvjeta rada vojnika'', rekao je ministar Krstičević.

Marić o detaljima

13:48 -Ministar financija Zdravko Marić kazao je da se za 2017. projicira rast BDP-a za 3,2 posto, čemu bi najveći pozitivni doprinos, od 3,7 posto, trebala dati domaća potražnja, dok se od inozemne potražnje, odnosno neto izvoza očekuje negativan utjecaj u visini od 0,6 posto.

 

U Vladi u 2017. tako očekuju rast potrošnje kućanstava za 3,6 posto, investicija za 6,8 posto, izvoza za 4,6 posto, uvoza za 6,2 posto te državne potrošnje za 1,1 posto.

Temeljem tih projekcija, ukupni prihodi državnog proračuna za 2017. planirani su na razini od 119,6 milijardi kuna, što je 2,8 posto više u odnosu na prihode predviđene rebalansom proračuna za ovu godinu, a koji bi uskoro trebao biti prihvaćen u Hrvatskom saboru, rekao Marić.

Naveo je da se prihodi od poreza za slijedeću se godinu planiraju na razini od 72,8 milijardi kuna, prihodi od doprinosa na 23,1 milijardu kuna, a od pomoći, odnosno uglavnom od korištenja sredstava Europske unije na 9,7 milijardi kuna.

Rashodi se proračunu za 2017. planiraju u visini od 126,5 milijardi kuna, što je rast za 4,7 milijardi kuna u odnosu na rashode predviđene rebalansom ovogodišnjeg proračuna.

Planiranim rashodima, kazao je Marić, zadržava se načelo racionalnog, pravednog i efikasnost trošenja proračunskih sredstava, a u skladu s mogućnostima i poticanja gospodarskog rasta i socijalne pravednosti.

Najveći se rast, za više od 1,3 milijarde kuna, predviđa kod rashoda za kompenzaciju jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave zbog gubitka prihoda od poreza na dohodak.

Troškovi za mirovine, zbog indeksacije mirovina i prirodnog priljeva u mirovinski sustav, rastu za 697 milijuna kuna, rashodi za zaposlene za 400 milijuna kuna, za dugovanja za sudske sporove i sl. 388 milijuna kuna, a za uspostavu sustava nacionalne i domovinske sigurnosti za 348 milijuna kuna.

Rashodi za kamate povećavaju se za 269 milijuna kuna, za provedbu mjera demografske politike za 168 milijuna kuna, za prava hrvatskih branitelja za 150 milijuna kuna, a za KBC Rijeka za 110 milijuna kuna.

 

13:46 - ''Trajni i stabilni rast, stvaranje novih radnih mjesta, demografska obnova bit će vidljivi u državnom proračunu za 2017. godinu. Zahvaljujem ministru financija i svim ministrima koji su radili na pripremi smjernica'', zaključio je Plenković.

Plenković o smjernicama

13:42 - Prva točka dnevnog reda smjernice su za izradu proračuna za 2017. i projekcije za 2018. i 2019. godinu. Vlada je u ponedjeljak smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. predvidjela prihode proračuna u iznosu od 119,6 milijardi kuna, a rashode od 126,5 milijardi kuna, uz projiciranu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 posto te proračunski deficit od 1,6 posto BDP-a.

"Ove smjernice daju okvir za ekonomski i fiskalnu politiku za sljedeće tri godine, čiji su temeljni ciljevi definirani programom rada Vlade te predstavljaju procjenu prihoda i određuju limite rashodne strane proračuna", rekao je na počeku sjednice premijer Andrej Plenković.

Proračun za 2017. planiran je uz pretpostavku gospodarskog rasta od 3,2 posto, s ciljem da deficit opće države bude 1,6 posto BDP-a, što je, kako je Plenković istaknuo, dodatna potvrda pozitivnog trenda započetog u 2016..

Proračunski prihodi u idućoj godini trebali bi iznositi 119,6 milijardi kuna, što je 2,8 posto više od prihoda predviđenih rebalansom ovogodišnjeg proračuna, dok su rashodi u iznosu od 126,5 milijardi kuna viši za 4,7 milijardi kuna u odnosu na prijedlog rebalansa.

Po riječima premijera Plenkovića, na rashodnoj strani naglasak će i dalje biti na održanju fiskalne održivosti, uz istodobno poticanje gospodarskog rasta.

''Fokus je stavljen na provedbu socijalne i demografske politike te na sustav nacionalne i domovinske sigurnosti, kao i na prava hrvatskih branitelja", poručio je Plenković.

Uz ostalo istaknuo je kako Ministarstvo obrane može očekivati rast svog proračuna na 1,23 posto BDP-a, a osigurana su i sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

13:41 - Počela je sjednica Vlade na kojoj će biti riječi o državnom proračunu i paketu poreznih zakona. (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene