Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema referenduma o ćirilici

Evo reakcije iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara kažu da nisu zadovoljni zbog odluke Ustavnog suda da referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom jer neće svoju ideju moći realizirati na razini cijele Hrvatske, ali napominju kako mogu biti i zadovoljni jer je Ustavni sud potvrdio neke njihove stavove.

"Ne bih odluku Ustavnog suda shvaćao previše tragično te mislim da njome možemo biti i zadovoljni i nezadovoljni", izjavio je Stožerov povjerenik za pravna pitanja Vlado Iljkić.

Pročitajte i ovo Demokršćani Potvrdili odluku DIP-a Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore Slika nije dostupna Sve sukladno zakonu Bauk: Obustava primjene izmjena vukovarskog Statuta nije politička odluka

Naglasivši kako odluku Ustavnog suda još nije vidio nego o njoj zna samo iz medija, Iljkić je rekao kako su u Stožeru dakako nezadovoljni što je Ustavni sud referendumsko pitanje stožera proglasio neustavnim te kako je "sada očito da Stožer sukladno toj odluci neće svoju ideju moći realizirati na razini cijele Hrvatske".

"I dalje smatramo da je hvatskim građanima trebalo prepustiti da odluče o tom pitanju, ali sada Ustavni sud, ukoliko sam dobro razumio, cijelu stvar 'spušta' na razinu Gradskog vijeća Vukovara odnosno Grada Vukovara", rekao je Iljkić, ponovivši kako inicijativa Stožera za održavanjem referenduma nije bila uperena protiv prava niti jedne nacionalne manjine.

"Možemo međutim biti zadovoljni činjenicom da je Ustavni sud ovom odlukom potvrdio neke stavove Stožera poput onoga da pitanje dvojezičnosti nije temeljno ljudsko nego prvenstveno političko pitanje", kazao je.

Ustavni sud: Referenduma o ćirilici NEĆE biti!

Po njegovim riječima, dio političara, medija i udruga civilnog društva posve neutemeljeno pokušava izjednačiti individualno ljudsko pravo na privatnu i javnu uporabu vlastitog jezika i pisma s kolektivnim političkim pravom na službenu uporabu jezika i pisma nacionalne manjine. To kolektivno pravo nacionalne manjine mogu, ali ne moraju imati i, kaže Iljkić, u velikom broju država i nemaju ili imaju to pravo kada čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne ili regionalne samouprave.

"Ustav Estonije propisuje da manjine mogu pod određenim uvjetima tek kada prijeđu 50 posto stanovništva koristiti svoj manjinski jezik u lokalnoj samoupravi, ali samo kao radni jezik. Ako to može biti tako propisano u Estoniji, ne vidim razloga da i Hrvatska kao članica EU po tom pitanju bude manje suverena", kazao je Iljkić rekavši kako ponekad ima osjeća da Ustavni sud RH odluke donosi "više po politici, a manje po pravu".

Iljkić je podsjetio kako je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u prosincu 2013. prikupio više od 526.549 pravovaljanih potpisa birača za raspisivanje referenduma na kojem bi se birači pitali žele li da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Osim što je referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim Ustavni sud danas je vukovarskom Gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča na način da Gradsko vijeće propiše u kojim bi se vukovarskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti.

Vladu je Ustavni sud obvezao da u godinu dana od objave ove odluke u Narodnim novinama uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Do donošenja izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, navodi se u odluci Ustavnog suda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene