Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opravdanost

Ustavni sud odbio zahtjev udruge poslodavaca: "Riječ je o samo jednoj od niza mjera Vlade''

Ustavni sud
Ustavni sud Foto: Damjan Tadic/Cropix
Ustavni sud u petak nije prihvatio zahtjev za ocjenom ustavnosti koji je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podnijela protiv Zakona o dodatnom porezu na dobit (ZoDPD), tzv. porezu na ekstraprofit, koji je kao krizna vladina mjera stupio na snagu krajem prošle godine.

Ustavni sud nije prihvatio zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za ocjenom ustavnosti protiv Zakona o dodatnom porezu na dobit (ZoDPD), tzv. porezu na ekstraprofit.

Radi se o zakonu za koji je Vlada RH pronašla temelj u uredbi EU o dodatnom oporezivanju tvrtki koje su imale korist od energetske krize i preusmjeravanju njihove dobiti prema onima koje je kriza najviše pogodila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Vrijedan automobil izgorio usred noći na poznatom hrvatskom otoku: Vlasnik uvjeren da se radi o osveti

U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud je naglasio da je riječ o jednokratnoj, izvanrednoj i privremenoj mjeri kojom se u osobitim okolnostima u društvu osigurava zaštita građana po načelima socijalne države.

Podsjećaju da se radi o samo jednoj od niza mjera koju je Vlada RH donijela kako bi spriječila daljnje ugrožavanje socijalne i ekonomske sigurnosti svojih građana.

"Državi je također važno da veliki poduzetnici nastave i dalje razvijati poslovne aktivnosti zbog čega se kontinuirano donose i nove mjere. Sama opravdanost proizlazi iz okolnosti da se radi o privremenoj mjeri koja zahvaća samo one adresate koji ostvaruju dobit", navode u obrazloženju.

Ustavni sud je ocijenio da se zakon temelji na ustavnim načelima pravednosti, jednakosti i razmjernosti prema kojima je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova razmjerno svojim mogućnostima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevezena u bolnicu Užas na sjeveru Hrvatske: Pijan bacio bombu i ozlijedio ženu, policija ga jedva svladala i pronašla još jednu

Suprotno prigovorima HUP-a, ističu da je privremeno ubiranje posebnog poreza zasnovano na kvalificiranom javnom interesu, a zakonodavac je u donošenju ZoDPD-a postupao unutar svojih ustavnih ovlasti u provođenju fiskalne politike i uređenju poreznog sustava.

Ustavni sud je izvijestio da su neprihvaćanjem zahtjeva HUP-a, koji je tražio i donošenje privremene mjere kojom bi zaustavila naplatu poreza na ekstraprofit, prestale postojati i pretpostavke za odlučivanje o prijedlogu za obustavu izvršenja osporavanog zakona.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene