Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krenulo od Sanadera, Hernadija i Petrovića

ODLUKA USTAVNOG SUDA Građani imaju pravo znati tko dolazi na sastanke u Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud prihvatio je ustavnu tužbu GONG-a i odlučio da Vlada RH mora javnosti dati na uvid informacije o identitetu osoba koje dolaze na sastanke u Banske dvore.

Identiteti osoba koje dolaze na sastanke u Vladu RH, kod najviših državnih dužnosnika, predstavljaju informaciju od javnog interesa, odlučio je Ustavni sud temeljem tužbe koju je podnio GONG.

Pročitajte i ovo Dino Goleš i Oriana Ivković Novokmet - 2 Za Dnevnik Nove TV Izvršna direktorica Gonga: ''Ako Milanović želi biti drugačiji, onda nema mjesta za hodanje po rubu Ustava'' GONG se oglasio o Milanovićevoj kandidaturi Pravna nesigurnost Gong poziva Ustavni sud da se što prije očituje: "HDZ-ovo zarobljavanje institucija ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav"

Udruga GONG je, naime, još 2011. godine od Vlade RH zatražila da joj se dostavi evidencija ulazaka i izlazaka fizičkih osoba iz zgrade Vlade RH 4. kolovoza 2007. godine. Tog su datuma u Banskim dvorima tadašnjeg premijera Ivu Sanadera posjetili predsjednik uprave mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi i Jozo Petrović, bivši član uprave INA-e, a danas vlasnik privatne konzultantske firme među čijim klijentima je i MOL. Robert Ježić je sudskom postupku koji se vodio protiv Sanadera tvrdio da je na spornom sastanku dogovoreno navodno podmićivanje bivšeg premijera u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i mađarskoj kompaniji.

Tražene informacije GONG nikad nije dobio. Upravni sud je naime 17. kolovoza 2011. godine zaključio da posjetitelji premijera u zgradi Vlade imaju pravo na privatnost.

Ustavni sud tu odluku sada je ukinuo, zajedno s rješenjem Vlade RH od 26. svibnja 2011. godine, kojom je Vlada - tada na čelu s Jadrankom Kosor - odlučila da GONG-u neće dostaviti tražene podatke.

Odluku suda možete pročitati OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene