Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup o stanju u vojsci

Uskoro kreće gradnja pet ophodnih brodova Obalne straže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na skupu o stanju u Hrvatskoj ratnoj mornarici u Splitu najavljena je skora gradnja ophodnih brodova za Obalnu stražu, a spomenuti su i drugi tipovi plovila koje bi MORH volio imati na raspolaganju unutar sljedećih deset godina

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) general pukovnik Drago Lovrić izjavio je danas u Splitu kako se u desetogodišnjem razdoblju za njihovu modernizaciju očekuje izdvajanje između sedam i osam milijarda kuna te da se u tom razdoblju svedu na oko 15.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare

General pukovnik Lovrić to je rekao na znanstveno-stručnom skupu "Hrvatska ratna mornarica - jučer-danas-sutra" u Splitu u dijelu otvorenom za novinare. Današnji skup i onaj koji će slijediti o razvoju kopnene vojske i zračnih snaga, kako je danas objašnjeno, organiziraju se za potrebe donošenja novoga dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH.

General pukovnik Lovrić posebice je istaknuo važnost i ulogu Hrvatske ratne mornarice (HRM) nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) jer će, kako je rekao, naša granica na moru biti i granica EU.

>> Šeks pun lijepih riječi za Kotromanovića: Dobro radi svoj posao!

"Ulaskom u EU, HRM dobiva dodatni značaj u zaštiti granica i borbi sa sve brojnijim sigurnosnim izazovima. Možemo očekivati da će sve institucije RH koje su nadležne za nadzor granica, pa tako i HRM, biti pod posebnim povećalom tijekom priprema za ulazak Hrvatske u tzv. šengensku zonu", rekao je.

Pritom je istaknuo važnost što žurnije izgradnje pet ophodnih brodova Obalne straže, o čemu je Vlada donijela odluku, pri čemu je upozorio kako HRM ne možemo promatrati samo kroz Obalnu stražu, nego treba imati veće ambicije za razvoj HRM-a.

General pukovnik Lovrić rekao je kako bi bio sretan da u idućih desetak godina HRM ima brod tipa korvete. "Kad bismo imali takve brodove, znali bismo da možemo snažnije sudjelovati u sustavu kolektivne obrane NATO saveza i EU", dodao je.

Po njegovu mišljenju, mala je vjerojatnost da će Hrvatska biti izvrgnuta "konvencionalnim vojnim ugrozama", koje ne treba zanemariti, ali će se suočavati s mnogim i sve složenijim, tzv. asimetričnim, kako je rekao, često transnacionalnim ugrozama vezanim uz terorizam, širenje oružja za masovno uništenje, napade na informacijske i komunikacijske sustave te širenje radikalnih ideja.

Oružane snage RH ne trebaju i ne mogu težiti razvoju širokog spektra obrambenih sposobnosti, nego se moramo usredotočiti na razvoj onih sposobnosti koje su nam nužne za inicijalnu obranu i upravljanje krizama, rekao je general pukovnik Lovrić i pritom dodao kako treba voditi računa i o financijskim ograničenjima s kojima je suočeno naše društvo.

Ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je kako podupire zamisao generala Lovrića o potrebi ambicioznijeg razvoja HRM-a jer je Jadransko more od ključne geostrateške i geopolitičke važnosti za Hrvatsku. "U idućih mjesec dana obići ćemo jednim brodom HRM-a nekoliko točaka na Jadranu jer želimo dati naglasak i važnost razvoju zaštite granica na Jadranu", najavio je ministar Kotromanović.

Govoreći o razvoju Oružanih snaga RH, istaknuo je kako je MORH s Amerikancima, Slovacima i Česima nedavno potpisao sporazum o obuci pilota u Zračnoj luci Zemuniku.

Ministar Kotromanović također je rekao kako očekuje da će se mnoge zemlje iz regije te članice NATO saveza tome pridružiti. Dodao je kako u raspravama o razvoju Oružanih snaga RH želi čuti i "pozitivne kritike" te glas javnosti.

Zapovjednik HRM-a, komodor Robert Hranj rekao je kako će rasprave o potrebi novoga dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH bitno odrediti smjer Oružanih snaga, a time i HRM-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene