Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje za 100.000 dužnika

Uskoro do jednostavnijeg osobnog bankrota? "U jednom danu deblokirani i riješen dug"

Prazan novčanik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Prazan novčanik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prazan novčanik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Prazan novčanik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marija (Foto: Dnevnik.hr) Marija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Broj bankrota u zadnje tri godine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
270 tisuća blokiranih građana i dalje čeka rješenje svojih problema. Mnogima je u tome trebao pomoći osobni bankrot, no u posljednje tri godine postupak je pokrenulo oko 1200 osoba.

Izmjene zakona osobni bi bankrot trebale olakšati, a nekima čak riješiti dug u jednom danu. Žele li pokrenuti jednostavan osobni bankrot, pitanje je koje ih je dočekalo u pošti.

Pročitajte i ovo Trezorski zapisi - 1 Sigurna zarada Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna" Slika nije dostupna Najviše zahtjeva u Zagrebu Više od tisuću zahtjeva za pokretanje postupaka koji prethode osobnom bankrotu

Marijinom mužu stigao je poziv FINE jer je u blokadi duže od tri godine, a dug mu je nešto manji 20 tisuća kuna. Marija, tvrdi, da se taj dug otpiše - puno bi im značilo.

"Pomoglo bi puno, trenutno je nezaposlen, ali da nađe posao možda bi olakšalo, jer nas je troje. Ja jedina radim, dite mi ide u školu", kazala je Marija iz Zadra.

Za jednostavni osobni bankrot uvjete ima oko 100 tisuća dužnika. FINA ih o tome planira obavijestiti do kraja siječnja.

Iz udruge blokiranih kažu kako je to idealno za one najsiromašnije, koji nemaju imovinu. "Treba se izjasniti da li ima imovinu vrjedniju od 10 tisuća kuna ili nema. U slučaju da nema, sudac će isti dani otvoriti stečaj i zatvoriti. Dakle, to je osoba koja će u jednom danu biti deblokirana, riješiti dugovanje i imati priliku za novi početak", pojasnio je Sarajko Baksa iz Udruge blokirani.

No za one koji imaju imovinu - postupak bankrota će trajati do godinu dana, dok se ne namire vjerovnici. Ovakvi jednostavniji uvjeti trebali bi povećati broj onih koji će se odlučiti na osobni bankrot jer ga je u protekle tri godine osobno zatražilo 1254 dužnika.

Ali većina do njega nije ni došla. Njih 919 nisu se uspjeli nagoditi izvan suda. A tada bi često odustali, kaže nam ova odvjetnica.

"Velike naknade koje su se morale plaćati da bi se uopće provodio taj postupak, pričamo o iznosima o 2000, 3000 kuna koji si mnogi nisu mogli priuštiti i upravo zbog toga su se mnogi postupci obustavili", kazala je odvjetnica Matea Jandras Crnalić.

Sada će za jednostavni bankrot pristojba biti besplatna. No Marija Fini još nije odgovorila. "S papira mi nije jasno ništa, možda oni to skinu pa za 20 godina kad budemo imali nešto odnesu, a što ja znam. Koliko to drži vodu, nemam pojma", objasnila je Marija.

Iz Udruge blokiranih kao veliki problem vide što ministarstvo pravosuđa nije dovoljno informiralo dužnike. "Mi imamo situaciju da nam se javi stotinjak ljudi dnevno koji pitaju što i kako napraviti, da li da prime pismenu. Da primite pismenu, razmislite da li želite ući u to", upozorava Sarajko Baksa iz Udruge blokirani.

U Hrvatskoj je i dalje oko 270 tisuća blokiranih građana pa se procjenjuje da će uvjete za jednostavan osobni bankrot na godinu imati oko 18 tisuća osoba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene