Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše zahtjeva u Zagrebu

Više od tisuću zahtjeva za pokretanje postupaka koji prethode osobnom bankrotu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija zaprimila je 1.007 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u njih gotovo 67 posto, izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima.

Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje. Provodi se u savjetovalištima koja u iznimnim slučajevima savjetovalište mogu produžiti rok za dodatnih 30 dana ako ocijene da postoji mogućnost sklapanja izvansudskog sporazuma između potrošača i svih njegovih vjerovnika ili ako su potrošač i svi njegovi vjerovnici suglasni da se izvansudski postupak produži.

Pročitajte i ovo Vinka Ilak (Foto: Dnevnik.hr) dugovi se otpisuju Nekima sramota, a za druge – novi početak: "Nije mi se ovo dogodilo jer sam pretjerano trošila'' Prazan novčanik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Rješenje za 100.000 dužnika Uskoro do jednostavnijeg osobnog bankrota? "U jednom danu deblokirani i riješen dug"

Nakon isteka roka savjetovalište će potrošaču bez odgode izdati potvrdu o tome da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio.

Potvrda da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio izdaje se također i u slučaju ako neki od vjerovnika nakon objave poziva za sudjelovanje izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku ili pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

Najviše zahtjeva predano je u Zagrebu, a slijede Osijek, Pula, Rijeka i Split.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene