Obavijesti Video Pretražite Navigacija

USKOK sumnjiči pulskog bankara za pranje Prnjatovog novca od droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je Županijskom sudu u Rijeci podnio zahtjev za proširenjem istrage u predmetu "Kolovoz", protiv Stjepana Prnjata (1971.) iz Rijeke i člana nadzornog odbora jedne banke (1957.) iz Pule, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, priopćeno je iz USKOK-a.

Puljanin, kojeg u zahtjevu za proširenjem istrage USKOK sumnjiči za sudjelovanje u pranju novca od prodaje droge, jučer je priveden u riječki Istražni centar Županijskog suda i zadržan je u pritvoru zbog mogućeg utjecaja ne svjedoke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili

Prnjat je uhićen prošlog kolovoza u Frankfurtu u međunarodnoj policijskoj akciji kojom je razbijen lanac krijumčara kokaina, nakon čega je pritvoren u Njemačkoj. Sudska istraga protiv njega i više njegovih suradnika na riječkom Županijskom sudu provodi se u njegovoj odsutnosti.

USKOK u svom priopćenju, u kojem se navode samo Prnjatovi inicijali, navodi da su njih dvojica, znajući da je Prnjat prodajom kokaina pribavio najmanje 7,1 milijuna eura, od veljače 2004. do ožujka 2005. dijelom tog novca raspolagali tako, da prikriju njegovo porijeklo.

Navodi se da je Prnjat 51-godišnjem bankaru iz Pule predao, u više navrata, ukupno 364.952 eura te da je bankar taj novac položio na svoj devizni račun otvoren u jednoj banci u Puli. Novac je osumnjičeni bankar polagao u više navrata u iznosima manjim od 105.000 kuna, kako bi izbjegao postupak prijave sumnjivih transakcija.

Osim toga, sumnja se da je taj Puljanin, kao član nadzornog odbora jedne banke, omogućio Prnjatu dobivanje kredita bez kamata, a potom i prijenos novca na račun jedne tvrtke radi kupnje stana. Puljanin je taj zajam "zatvorio" u ožujku 2005. tako da je za 240.000 eura koristio novac koji je ranije položio na devizni račun, dok mu je za preostali iznos banka odobrila kredit od 372.800 kuna.

U policijskoj akciji "Kolovoz" prošle godine su diljem Europe uhićene 23 osobe, od kojih su 10 hrvatski državljani, među kojima i Prnjat za kojeg se sumnja da je od 2000. pokušao prokrijumčariti najmanje 200 kilograma kokaina. Lanac, koji je drogom opskrbljivao zapadnoeuropsko i hrvatsko narko tržište, "razbijen" je u suradnji s istražiteljima iz Italije, Njemačke, Austrije i Luksemburga.

Sumnja se da je skupina "prala" novac od prodaje droge kupujući kuće, stanove, zemljišta, vozila, plovila i druge skupocjenosti, a dio su stavljali na bankovne račune. U "pranju" novca Prnjatu su, sumnja se, pomagali i članovi obitelji, koji su kupovali nekretnine na svoje ime. Sud je zamrznuo dio imovine osumnjičenih u vrijednosti 7,7 milijuna eura za koju se sumnja da je stečena prodajom droge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene