Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja

USKOK podigao optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao optužnicu protiv Nade Čavlović Smiljanec, i još dvije osobe, zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem.

Optužnicom se ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec , i pročelnici Porezne uprave, Područnog ureda Osijek, stavlja na teret da su, od srpnja 2012. do svibnja 2013. godine, na traženje suvlasnika jednog trgovačkog društva, poduzele radnje u namjeri pogodovanja njegovoj tvrtki.

Pročitajte i ovo Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

On je unatoč neispunjavanja zakonskih uvjeta, tražio da se njegovom društvu ishodi odobrenje za otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od 8.380.040,78 kuna i istovremeno onemogući provedba ovrhe poreznog duga u iznosu od 27.197.304,60 kuna.

Sud odbio žalbu na istragu protiv Nade Čavlović Smiljanec

Naime, nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje kojim se navedenom društvu odbija zahtjev za otpis poreznog duga s osnove kamata, pročelnica Porezne uprave je podređenim poreznim službenicima nalagala postupanje u cilju realizacije traženja suvlasnika trgovačkog društva, a ravnateljica Porezne uprave je autoritetom ravnateljice, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od pročelnice zahtijevala da se rješenje ne dostavlja na provedbu iako je znala da se doneseno rješenje o ovrsi, nakon što je dostavljeno poreznom dužniku, mora bez odgode dostaviti Financijskoj agenciji na provedbu, te da se nastavi s obradom već odbačenog zahtjeva za otpis poreznog duga s osnove kamata.

Pročelnica je tako trgovačkom društvu omogućila da sve do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine nastavi nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa.

Na opisani je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene