Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminalističke obrade

USKOK istražuje navodne malverzacije u HŽ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskim željeznicama USKOK i policija već nekoliko mjeseci provode kriminalističku obradu zbog sumnji u nezakonito poslovanje Agencije za integralni transport (AGIT) te Željezničarskog ugostiteljstva, dviju tvrtki u sastavu HŽ-a, potvrdili su danas u USKOK-u.

Riječ je o dvjema usporednim predistragama o čijim pojedinostima u USKOK-u ne žele govoriti. Kažu da je riječ o opsežnim kriminalističkim obradama u koje su uključeni i poreznici te Ured za sprječavanje pranja novca. Obrada slučaja AGIT počela je prije pet mjeseci na temelju prijave Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a predistraga u slučaju Željezničarskog ugostiteljstva počela je na temelju anonimne prijave.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Prema pisanju tiska, na meti istražitelja našla se bivša direktorica AGIT-a Biserka Robić zbog sumnje da je na račune off shore tvrtki u inozemstvu nezakonito prebacila najmanje 2,5 milijuna eura te da je raznim malverzacijama izvlačila novac iz poduzeća koje djeluje u sklopu HŽ Carga. Kriminalistička obrada je počela pošto je nova uprava poduzeća u dokumentaciji pronašla mnoge sumnjive novčane transakcije i račune te to prijavila Ministarstvu, a ono USKOK-u.

>> Direktorica pronevjerila 2,5 milijuna eura?

Biserka Robić, koja je s mjesta direktorice AGIT-a smijenjena u travnju prošle godine, a tvrtku napustila krajem rujna, izjavila je za jedne dnevne novine kako zna da je neki ljudi pokušavaju optužiti za štošta te da se s tim u vezi nešto istražuje, no smatra da ničim nije oštetila tvrtku te da nije zloporabila položaj.

Druge novine pak, pišu da USKOK istražuje zašto je vrijednost tvrtke Željezničkog ugostiteljstva pala više od 100 milijuna kuna. Predistraga je počela nakon anonimnog pisma potpisanog s 'očajni i prevareni radnici Željezničkog ugostiteljstva'. Uz pismo je dostavljena i dokumentacija koja navodno potvrđuje sumnje u malverzacije, sukobe interesa, pranje novca i ostalo za što autori pisma optužuju predsjednicu Uprave te tvrtke Anicu Supić. Ona nije imala komentar na pad vrijednosti tvrtke, a ostale je optužbe opovrgnula.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene