Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus koji 'otima' vaše računalo

UPOZORENJE: Ne nasjedajte na lažne emailove MUP-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umaška je policija jučer je zaprimila prijavu građanina o pojavi opasnog računalnog virusa.

'21-godišnjak iz Umaga prijavio je kako je, dok je pregledavao internetske stranice, na osobno računalo primio obavijest MUP-a da krši autorska prava s upozorenjem o uplati iznosa od 500 kuna novčane kazne. Nakon izvršene uplate MUP bi uklonio blokadu. Uplatu mladić nije izvršio već je događaj prijavio policiji', izvijestila je PU istarska.

Pročitajte i ovo Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars" Zapljena u Rovinju - 1 Proizvodio i preprodavao Najveća zaplijena droge u Istri ove godine: Policija kod 51-godišnjeg muškarca pronašla više od 10 kilograma raznih supstanci

>> Gledanje online pornografije postaje sve opasnije i skuplje!

Policijska uprava istarska na svojim internetskim stranicama upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a.

MUP obrazlaže kako ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već da se radi o virusu tipa 'trojan' tzv. GVU 'Trojan', koji radi 'otmicu' računala korisnika.

GVU Trojan je virus, koji prilikom upada na računalo, onemogućuje pristup radnoj površini (desktop) Windows operativnog sustava, upravitelju zadataka (taskmanager), registru te time korisniku u potpunosti onemogućuje rad.

U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i druge kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice, nakon će računalo biti otključano u roku 72 sata.

'Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a', ističu u MUP-u.

Umjesto plaćanja, Policijska uprava istarska poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene