Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju temperature

Osijekom lete razni predmeti, sa zgrada vise limovi, stabla blokiraju ceste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko pogoršanje vremena danas u Hrvatskoj. Osječki vatrogasci imaju pune ruke posla.

Uz obilnu kišu, koja bi mogla uzrokovati nove poplave na istoku zemlje, probleme će stvarati i olujni vjetar. 'Imamo zapravo dva dosta ozbiljna upozorenja. Jedno je vezano uz jaku i obilnu kišu koja će padati. Glavnina se očekuje poslijepodne i u noći na petak, ali više manje i cijeli će petak biti kišovit. Najjača kiša pogodit će Slavoniju, istočne krajeve i Liku. Tamo bi moglo biti i ozbiljnijih oborina i poplava. Drugo upozorenje je vezano uz jaki vjetar, koji će biti čak i jači nego u srijedu', pojašnjava meteorologinja Ana Bago.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 7 Iznenadno nevrijeme Meteorolog objasnio zašto su pogriješili s prognozom: "Imate pravo ljutiti se na nas"

Upravo zbog orkanske bure autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje bila je zatvorena za sav promet, a državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački otvorena samo za osobna vozila.  Od 11.25 sati autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje opet je otvorena za sav promet.

Sa zgrada vise limovi, stabla blokirala ceste

Kiša i snažan vjetar koji Osijekom 'haraju' od sinoć zadali su pune ruke posla vatrogascima. Stablo koje je palo na kolnik u Strossmayerovoj ulici, jednoj od najprometnijih u gradu, oštetilo je električne i tramvajske kablove te otežalo promet.

'Skidamo i limove koji vise sa zgrada, sa svih strana stižu dojave građana'. kažu nam u JPVP-u Grada Osijeka.

U 24 sata palo 47 litara kiše po četvornom metru

Snažno olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo Osijek, gdje je u 24 sata palo čak 47 litara kiše po četvornome metru, nastavlja se i danas, a kiša će po vremenskoj prognozi, uz snažan vjetar padati i noćas i sutra.

Premda većih problema zasad nema, građani se upozoravaju da budu oprezni jer po svim dijelovima grada lete razni predmeti, a u Retfali je stablo palo na tramvajsku prugu, zbog čega je prekinut tramvajski promet.

Meteoalarm Državnoga hidrometeorološkog zavoda upozorio je da brzina vjetra na osječkome području može dosegnuti 75 kilometara na sat, to jest oko sedam i pol metara u sekundi, kolika trenutačno i jest.

Osim sjeverozapadnog dijela Hrvatske, Meteoalarm je oglasio crveni - najviši stupanj uzbune i za istočni dio. Crveno upozorenje znači iznimno veliku opasnost, a građani se trebaju često informirati o meteorološkim uvjetima i opasnostima koje, kako navodi Meteolarm, upućuju i na spremnost na izvanredne mjere.

Bura u Splitu lomila stabla

Zbog mjestimičnih udara bure i sjeverozapadnog vjetra tijekom jučerašnjeg popodneva, noći, a nastavilo se i jutros, vatrogasci sa šireg splitskog područja imaju pune ruke posla u uklanjanju stabala i grana s gradskih ulica i prometnica, no nema ljudskih žrtava, doznaje se jutros u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).

Vatrogasci su današnji radni dan u Splitu jutros počeli već u 6.30 sati kada su na poziv policije došli u gradski kvart Sućidar gdje je na parkingu uslijed jakog vjetra pao bor. Nekoliko sati ranije, u 1.40 sati, uklonili su stablo sa ceste u Matoševoj ulici. Jučer su u 16.30 sati intervenirali u Rendićevoj ulici gdje je grana stabla pala na prometnicu, a već sat vremena kasnije isto se dogodilo i u Dubrovačkoj ulici.

Posla su jučer imale i njihove kolege u drugim dalmatisnkim gradovima i mjestima, među ostalim, u Makarskoj, Trogiru i u Komiži.

Po prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vjetrovito vrijeme nastavit će se i danas. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a duž obale ponegdje i bura uz olujne udare.

U prekidu trajektne linije

U prekidu su trajektna linija Sumartin-Makarska te katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split. Otkazana je međunarodna linija Bari-Dubrovnik.

U četvrtak ujutro će u unutrašnjosti posvuda biti oblačno, ali kiša - slaba ili ponegdje umjerena, zadržavat će se samo u istočnim krajevima. Jača kiša širit će se na ostatak zemlje poslijepodne.

Prognoza za petak i vikend

Nastavit će padati i u noći na petak, a mjestimično će biti jaka i obilna - pogotovo u istočnom dijelu! Puhat će jak sjeverac i sjeverozapadnjak i to s olujnim udarima. Temperatura između 8 i 12 stupnjeva. I na Jadranu slično vrijeme; kiša, vjetar i jaka bura. Temperature između samo 12 i najviše 17 stupnjeva!

Još u petak trajat će ovo iznimno loše vrijeme - jako vjetrovito, oblačno, hladno i kišovito, a onda nam se konačno smiješi malo sunca! Oslabjet će i vjetar, a i temperature će ipak malo porasti.

Na Jadranu također u petak još povremena kiša, ujutro i jaka bura, a onda posvuda proljepšanje! U subotu će još jedino u južnoj Dalmaciji biti kiše, ali u nedjelju u svim krajevima sunčano i toplije! (Agencija VLM/Hina/D.B.)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene