Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci ministarstva

Koliko Hrvatska uplaćuje u EU blagajnu, a koliko je dobila?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je iz Europske blagajne dobila više novca nego što je uplatila. Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatska je u plusu za 310 milijuna kuna. U oporbenom HDZ-u pak raspolažu s drugačijim podacima i poručuju kako se i dalje premalo europskog novca pretvara u projekte i investicije.

Uz pomoć europskih fondova poduzetnik Gvido izgradio je bungalove za svoj projekt seoskog turizma u netaknutoj divljini uz obalu rijeke Mrežnice. 'Tri kuće za odmor smo napravili. Ukupno smo sufinancirani sa negdje oko 70 tisuća eura. Bez te pomoći ne bi mogao napraviti ovaj projekt. Upravo su iza nas Talijani, prije toga su bili Nizozemci, Danci tako da sam zadovoljan kako ide', kaže poduzetnik Gvido Prister.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Vladi iz oporbe Maletić: Marketinškim se aktivnostima ne povlače europski novci Slika nije dostupna Novac iz fondova 'Hrvatska će godinu završiti u plusu od barem 30 milijuna eura'

Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatska je u EU proračun u proteklih godinu dana uplatila nešto više od 4 milijarde kuna. Iz europske blagajne dobila je 4,4 milijarde kuna. Zasad je u plusu od 310,4 milijuna kuna.

Grčić: Pelješki most apsolutni prioritet! 

Iz oporbenog HDZ-a govore o drugačijim podacima. 'Republika Hrvatska je u ovih 13 mjeseci članstva uplatila 4 i pol milijarde kuna u europski proračun, a trebala bi iskoristiti otprilike u investiranje i provedbu projekata oko 15 milijardi kuna godišnje. Toliko bi se zaista trebalo realizirati kroz projekte. Kod nas se realizira svega milijardu kuna', kaže HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić.

Prema posljednjim podacima nacionalnog fonda Hrvatska je od milijardu i petsto milijuna eura na raspolaganju ugovorila projekata za nešto više od milijardu eura. Dosad je isplaćeno nešto više od 671 milijun eura. 'Definitivno se ne radi dovoljno. Puno je grešaka napravljeno. Jedna je što se jako malo ulagalo u pripremu projekata, riječ je o par stotina milijuna kuna, a trebalo se ulagati u iznosima u milijardama', smatra Maletić.

Gvido sljedeće godine računa na pomoć Ministarstva turizma jer planira seosko imanje obogatiti bazenom za veselje najmlađima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene