Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija počela u zoru

Stručnjak nakon rješavanja nove velike opasnosti u Rijeci: "Ona nije izgubila ništa od svoje ubojitosti"

Aktualno Galerija Uništena bomba, ilustracija - 3 Uništena bomba, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uništena bomba, ilustracija - 5 Uništena bomba, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Uništena bomba, ilustracija - 4 Uništena bomba, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Uništena bomba, ilustracija - 6 Uništena bomba, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr +1 Uništena bomba, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Još jedna bomba uništena je u Rijeci. Policijska akcija počela je u zoru. S pirotehničarima na terenu bila je riječka ekipa Dnevnika Nove TV i reporter Marko Balen.

U četvrtak oko 9:30 na predjelu Kamenjak, nedaleko od Rijeke, uništena je aviobomba iz Drugog svjetskog rata, teška više od dvije stotine kilograma, punjena sa 107 kila eksploziva britanske proizvodnje.

Sve je počelo malo prije pet sati ujutro, kada je bomba ukrcana u kamion i pod pratnjom krenula prema mjestu uništavanja. Odluka pirotehničara bila je probati je deaktivirati manjom eksplozijom.

"Upotrijebit ćemo kumulativni probijač, jedan koji bi je trebao defragmentirati, riješiti, razlomiti je i da možemo onda eksploziv zapaliti, ali to nikad nije sigurno. Znači, može prijeći to i u eksploziju", naveo je tada Kruno Kaurić, zapovjednik protueksplozijske jedinice Rijeka.

Deaktivirana kontroliranom eksplozijom

Kontroliranom eksplozijom koja nije nanijela štetu prirodi, ni flori i fauni ni ljudima, uspjelo se deaktivirati još jednu bombu, ovaj put savezničku, i sve je, nasreću, jako dobro prošlo.

Pročitajte i ovo Ronilac-pirotehničar Ivan Jambor nakon zahtjevne akcije u Rijeci - 6 Tri dana nakon eksplozije Ronilac-pirotehničar za Dnevnik Nove TV otkrio detalje akcije u Rijeci: "Bila je to jedna od najopasnijih protubrodskih mina koja se može naći u Jadranu"

"To je novi sustav koji sada primjenjujemo da bismo u nekim sredinama napravili što manju eksploziju, što manju nervozu kod građana i uništili sredstvo na što sigurniji način", objašnjava instruktor za protueksplozivnu zaštitu MUP-a Zdravko Delač.

Nije lako bilo vozaču teretnog vozila koji je prevozio bombu, iako mu to nije prvi put.

"U kutiji, zavezana, s pijeskom, s napinjačima, španerima, kako već..." rekao je vozač kamiona Dean Vuksan i dodao da noć prije transporta nije najbolje spavao. "Ali dobro, nije nam prvi put, pa smo se navikli već na to", dodaje.

Nije izgubila ubojitost

Kada je bomba uništena, bilo je razloga za veselje - no do posljednjeg trenutka situacija je bila ozbiljna i opasna.

Pročitajte i ovo Nenad Krasny Uništavanje mine u Rijeci Šutljivi i nevidljivi heroji o operaciji u Rijeci: "Opasnost je postojala sve dok se nije krenulo prema otvorenom moru"

"Ona nije izgubila ništa od svoje ubojitosti, ona je izgubila od ispravnosti. Ne bismo je više mogli koristiti ni da je hoćemo postaviti na avione i takve stvari - to bi bila loša ideja, ali što se tiče njezine ubojne i razorne moći, ništa se nije promijenilo, baš ništa", pojasnio je Kaurić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene