Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stjuardese još štrajkaju

Unatoč prekidu štrajka pilota, red letenja Croatia Airlinesa i dalje poremećen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda su članovi Hrvatskog sindikata prometnih pilota s upravom Croatia Airlinesa dogovorili prekid štrajka pilota, to ne znači da će svi avioni hrvatske nacionalne aviokompanije danas letjeti prema planu. Stjuardese, naime, štrajkaju i dalje.

Problemi s redom letenja u Croatia Airlinesu (CA) nastavljeni su i danas, iako su jučer piloti obustavili štrajk, jer je sa štrajkom nastavio Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ).

Pročitajte i ovo Ivica Anić Kolaps zdravstva Zdravstveni sindikati u Hercegovini najavili opći štrajk: "Sve specijalističke ambulante i konzultativni pregledi će biti isključeni" Slika nije dostupna U srcu sezone Nema dogovora sindikata s upravom CA, radnici kreću u štrajk

Hrvatski sindikat prometnih pilota potpisao je jučer s Upravom CA sporazum po kojem prekida štrajk i nastavlja pregovore oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, no Uprava i SKOZ, koji okuplja stjuardese i stjuarde, nisu uspjeli postići dogovor.

>> Piloti Croatia Airlinesa prekidaju štrajk! Postigli dogovor s Upravom!

Zbog štrajka stjuardesa, CA i danas leti prema izmijenjenom redu letenja, a šteta je s jučerašnjim danom dosegla 7,5 milijuna kuna, dok će se danas kretati na razini od milijun kuna, procjenjuju u Upravi nacionalnog avioprijevoznika.

Za današnje letove predbilježeno je 5.600 putnika, od kojih će 1.200 osjetiti poremećaje u planiranim putovanjima. Oko 30 posto planiranih letova je otkazano, no svi putnici će tijekom dana biti prevezeni na svoja odredišta - dio letovima koje obavlja CA, dio unajmljenim zrakoplovima, a dio letovima partnerskih kompanija, rekao je Hini glasnogovornik CA Davor Janušić.

Uprava i SKOZ nastavili su jutros pregovore koji su jučer završili neuspjehom nakon što je Uprava odbila ponudu sindikata po kojoj bi se na kabinskom osoblju ostvarile uštede od 3,5 milijuna kuna, umjesto predviđenih sedam milijuna kuna.

SKOZ je još jedini od šest sindikata koji nastavlja sa štrajkom, svi ostali su prihvatili novi kolektivni ugovor. Predstavnica stjuardesa Ivana Lojo kaže da se na njima želi ostvariti najveća ušteda, od sedam milijuna kuna, dok se na članovima četiriju sindikata koji su odmah potpisali kolektivni ugovor štedi samo milijun kuna.

Naša primanja pala bi čak 40 posto, tvrdi Lojo, što Uprava negira tvrdeći da bi se kabinskom osoblju primanja smanjila za 22 posto. Toliko smanjenje poslodavac smatra opravdanim tvrdeći da su, zahvaljujući starom kolektivnom ugovoru, stjuardesama lani plaće povećane za čak 40 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene