Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Unatoč kacigi, osumnjičeni se može prepoznati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako na prvi pogled motociklistička kaciga na snimci nadzornih kamera skriva identitet osumnjičenog za postavljanje ubojitog sredstva u moped koji je ostavljen pred Nacionalom, Miroslav Bači, kriminalist i sudski vještak otkrio je da lice nije jedini dio ljudskog tijela pomoću kojeg se može utvrditi identitet.

Iz snimke nadozorne kamere koju je objavila policija, mnogo se toga može otkriti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milovanović i dalje u bijegu Nedavna ubojstva u Zagrebu ipak povezana? Slika nije dostupna Kod Doboja pronađena Milovanovićeva kaciga

Muškarac snimljen kako napušta mjesto na kojem su nekoliko sati kasnije ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić srednje je tjelesne građe, visine oko 185 centimetara i težine između 80 i 85 kilograma. Sve se to može izračunati na temelju snimaka sigurnosne kamere bez obzira na kacigu na glavi. 

Metodama biometrije računica je jednostavna - ako je ograda pored koje je prošao muškarac s kacigom visoka 127 centimetara njegova visina s kacigom je oko 190 centimetara. 

>> Policija objavila snimku mogućeg ubojice Pukanića i Franjića

Ista je računica i s kantama za smeće. Ako su one visoke 105 centimetara muškarac s kacigom visok je 190 centimetara. Kada se oduzme od te visine do 5 centimetara koliko odlazi na kacigu sumnjivac je visok oko 185 centimetara. 

Miroslav Bača, kriminalist i sudski vještak na snimkama vidi i druge stvari.

'Vidi se da osoba ima noge koje su lagano na O. Biometrijski gledano osoba gazi vanjskim rubom stopala i po duljini koraka ona se može identificirati. Potkoljenična kost u odnosu na bedrenu nije u srazmjeru kao što je to inače. Mi bismo prema uzorcima vena na ruci osobe mogli definirati o kakvoj se osobi rani', rekao je Bača.

Uhićeni potencijalni sumnjivci radi lakše identifikacije pred policijom će morati hodati, ali i pokazivati ruke. No detalje mogu reći i prolaznici koji se tajanstvenog mladića mogu sjetiti kada vide snimku. 

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene