Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarski generator

Unatoč aferi posrnuli koprivnički div hrani Podravinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se pitate zašto politika umače prste u Podravkin pekmez, evo samo nekoliko činjenica.

Koprivnički prehrambeni div zapošljava gotovo 7 tisuća ljudi. A o Podravci još neizravno ovisi, pretpostavlja se, oko 40 tisuća ljudi. Generator je proizvodnje koprivničkog kraja i najveći izvoznik u prehrambenom sektoru s oko milijardu i 700 tisuća milijuna kuna te spada u 500 najvećih kompanija u srednjoj Europi. No, prsti u pekmezu pridonijeli su i Podravkinom usporavanju rasta posljednjih godina.

Pročitajte i ovo Povlačenje proizvoda Podravke, ilustracija Objavila Podravka Povlači se poznata morska sol: Provjerite police! Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Koprivničani baš kao i ostatak Podravine svjesni su čija ih žlica hrani. U Podravci radi gotovo svaki peti stanovnik Koprivnice. Podravka je uspješno koprivničko brodogradilište, generator cjelokupnog gospodarstva toga kraja ali i šire. 'To su na stotine da ne kažem na tisuće od onih opet ponavljam, primarnih proizvođača koje smo sve više sad aktivirali. Pa preko svih naših dobavljača koji su vezani na Podravku. A isto tako naši partneri i kupci diljem svijeta', ističe Miroslav Vitković, član Uprave Podravke.

Krizno upravljanje Podravkom dobili Vitković i Pucar

Upravo je Vitkoviću, zamjeniku uhićenog Šestaka, zajedno s Marinom Pucarom koji također nije bio meta policijske istrage na izvanrednoj sjednici Nadzorni odbor povjerio krizno upravljanje. 'Nadzorni odbor je dalje tijekom sjednice donio zaključak da njih dvojica u sljedećih 48 sati imaju ovlaštenja za operativno upravljanje kompanijom', rekla nam je Ksenija Horvat, članica Nadzornog odbora Podravke. Afera, tvrde u Podravci, neće naštetiti poslovanju.

Lani je zabilježena dobit od 44 milijuna kuna. A je li mogla biti i veća? Tajni plan Spajs u režiji Darka Marinca i Milana Horvata lansiran je prije 3 godine. Horvatova FIMA tada je zajmom Merill Lincha kupovala dionice Podravke. Njihova vrijednost penjala se u nebo, iznad 600 kuna. Tada kreću zajmovi splitskom SMS-u, najprije 65 milijuna kuna, a potom i dodatnih 130 milijuna koji završavaju na računu FIME. Što zbog malverzacija što zbog recesije ove godine dotaknuto je dno s 183 kune za dionicu i tek blagi oporavak na današnjih 261 kunu. U Podravci tvrde posuđivani iznosi su samo kap u moru njihova poslovanja, a je li na to utjecala politika.

Za sve se sumnjiči Darka Marinca koji je u Podravku stigao iz Plive na politički mig tadašnje Račanove vlade. Iznimno uspješan menadžer koji je najboljim proglašavan u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Odlikovao ga je za doprinos gospodarstvu i sam predsjednik Mesić, sjedio u Upravnom odboru udruge poslodavaca kao i vijeću za konkurentnost. Dobro je plivao između političkih interesa, sve do trenutka kada je čini se i političarima stigla voda do grla.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene