Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 90. godini

Umro slikar i grafički dizajner Alfred Pal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slikar i grafički dizajner Alfred Pal umro je jučer u Zagrebu u 90. godini.

Alfred Pal rođen je 1920. u Beču. Osnovnu školu polazio je u Krakowu i Beču, a srednju školu je završio u Vukovaru. Nakon upisanog studija arhitekture u Beogradu (na koji zbog proglasa Numerus clausus nije primljen), slijedi vrijeme Drugog svjetskog rata koje, iako provedeno u bijegu i logorima, označava početke Palovog trajnog interesa za grafiku.

Pročitajte i ovo Akademski slikar Danijel Jaman (Foto: Dnevnik.hr) - 1 bolja hrvatska Iz malog ateljea do cijelog svijeta: Djela ovog splitskog slikara vise u domovima poznatih zvijezda, a sva kriju isti detalj Slika nije dostupna U 89. godini Umro je akademik Zlatko Bourek: Osmislio je Baltazar-Grad, jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma

Od 1944. do 1945. godine bio je član ratne redakcije 'Vjesnika' ZAVNOH-a, od 1945. do 1947. tehnički urednik 'Ilustriranog vjesnika' te jedan od osnivača (1945.) i urednika Kerempuha (1947. - 1949.).

Nakon zatočeništva na Golom otoku u periodima od 1949. do 1950. te od 1951. do 1954., bavio se poslovima aranžiranja izloga, prevođenjem i grafičkim dizajnom.

Kao likovni urednik Pal je radio u Nakladnom zavodu Matice Hrvatske od 1970. do 1984., a od 1985. godine prešao je u slobodnu profesiju. Godine 1964. postao članom ULUPUH-a.

Alfred Pal izlagao je kroz niz samostalnih i skupnih izložbi, počevši od 1961. godine i izložbe 'Stratišta' u zagrebačkom Društvu arhitekata do izložbe 'Ljudsko mjerilo Golog otoka' u istome gradu i prostoru.

Godine 2009. priređena je u Muzeju za umjetnost i obrt retrospektivna izložba, a ove godine dobio je nagradu za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti 'Nagradu Vladimir Nazor'.

Brzojav sučuti uputio ministar Biškupić

Ministar kulture Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti obitelji u povodu smrti velikana hrvatske likovne umjetnosti Alfreda Pala.

'Svojim impresivnim stvaralačkim opusom, u kojem se racionalna strogost dizajnera isprepleće s emotivnom žestinom slikarskoga čina, te svojom nazočnošću na javnoj sceni tijekom više od šest desetljeća, Alfred Pal nametnuo se i ostat će nam u trajnom sjećanju kao nezaobilazna referentna pojava likovnoga svijeta. Vrsnost njegova jedinstvenoga umjetničkog rada višestruko je prepoznata i nagrađivana, o čemu između ostalih svjedoče i godišnja 'Nagrada Vladimir Nazor' za grafičko opremanje knjiga te ona za životno djelo, koju je primio prije nekoliko dana. Njegova djela predstavljaju trajno svjedočanstvo raznolikosti hrvatske likovne scene, na kojoj je njegovo ime upisano velikim originalnim, njemu svojstvenim, slovnim znakom', ističe u brzojavu sućuti obitelji Pal ministar kulture Božo Biškupić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene