Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat umirovljenika

Umirovljenici traže prosvjede kako bi 'Vladi rekli odlučno NE'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske je na izvanrednoj sjednici oštro osudilo nakane smanjivanja mirovina, neprihvatljivim ocijenivši da, kako ističu, umirovljenici kao najugroženija skupina u državi podnesu teret izlaska iz ekonomske krize.

'Sindikat umirovljenika Hrvatske definitivno ne prihvaća bilo kakvo smanjivanje mirovina', navodi u priopćenju predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić, ističući da iz sindikalnih podružnica diljem Hrvatske svakodnevno pristižu zahtjevi za odlučnom akcijom i organiziranjem prosvjeda, 'kako bi se Vladi odlučno reklo NE'.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

'Hrvatski umirovljenici su posljednjih 20 godina korišteni kao socijalni amortizer i jamac socijalnoga mira, posljedica čega su današnje prepolovljene mirovine te pojačani rizik od bolesti i siromaštva', kažu u SUH-u.

Stjepan Krajačić kaže da će SUH odmah uputiti dopis Europskoj federaciji umirovljenika i zatražiti da uputi prosvjedna pisma Vladi, jer 'najugroženija skupina građana ne može biti osnovom za oporavak od recesije i izlazak iz krize'. Napominju da su mirovine dotakle dno s udjelom nižim od 40 posto prosječne neto plaće, ističući da su mirovine stečene radom i štednjom doprinosa zapravo privatna imovina bivših radnika, 'koja je već ionako desetljećima bespravno umanjivana', odnosno privatna štednja građana u koju je 'nepojmljivo zadirati'.

SUH opetovano zahtijeva da se mirovinski dodatak novih umirovljenika neodgodivo ugradi u mirovinu te oporezuje, kako bi se i s tog osnova državi priskrbio porezni prihod. Od Vlade traži osmišljavanje mjera za pokretanje gospodarstva, odnosno proizvodnje, 'a ne isključivo orijentiranje na rebalanse proračuna kao način izlaska iz krize. SUH od Vlade zahtijeva i da s interesnim skupina komunicira neposredno, a ne posredstvom medija'.

S obzirom na prosječno niske mirovine, SUH se protivi povećanju bankarskih kamata, jer to, ističu u sindikatu, predstavlja opasnost za umirovljenika i ugrožava njihovu minimalnu egzistenciju. SUH traži uvođenje novih poreza - poput pravednijeg poreza na luksuznu imovinu (jahte, automobile, vile, zrakoplove, itd.), oporezivanje korištenja imovine poduzeća u privatne svrhe te oporezivanje kapitalne dobiti -, kojima bi se, tvrde, pametnije raspodijelio teret krize.(Hina)

Podržavate li stavove umirovljenika o nedozvoljavanju smanjenja mirovina?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene