Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13. mirovina

Negdje ništa, a u nekim gradovima čak 600 eura: Umirovljenici čekaju božićnicu, pogledajte koliko dijele pojedini gradovi

Aktualno Galerija Umirovljenici - 1 Umirovljenici - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Umirovljenici - 2 Umirovljenici - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Umirovljenici - 3 Umirovljenici - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Umirovljenici - 4 Galerija 1/4 >>
Ove godine umirovljenici očekuju 13. mirovinu. Dok to još ne znaju, barem znaju da će im većina gradova isplatiti - božićnicu. U jednom gradu to će biti i do 600 eura, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Hrvatski umirovljenici nadaju se božićnici. Neki su je već i potrošili. Zaprešićkim umirovljenicima počele su isplate, dobit će 30 eura. "Suprug i ja podigli smo u Fini. Jesmo, potrošili smo. Čujte, uz ove male penzije sve dobro dođe", rekla je Kata. "Ima toga, samo neka oni šalju, mi ćemo potrošiti", dodali su drugi.

Sveta Nedelja 35 eura isplaćuje od ponedjeljka. "Mi to rasporedimo po društvenim domovima, a ako netko nije stigao, može se javiti u gradsku upravu", rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Umirovljenici i korisnici invalidnina u metropoli dobit će manji iznos. Zagreb će isplatiti 26,50 eura, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena"

"Da mogu bolje, dali bi bolje. Ne mogu bolje i dobro..." poručili su jedni. "Sića, sramotno malo, ali dobro, neka se Tomašević trudi", izjavili su drugi.

I u ostalim većim gradovima umirovljenici će dobiti koji euro. "Od 60 do 150 eura bit će božićnica za te skupine", istaknuo je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

"Iznos je veći nego prošle godine i jednokratan je, iznosi 60 eura", poručila je Karla Mušković iz Upravnog odjela za socijalnu zaštitu u Rijeci. "Od 55 do 15 eura ovisno o visini mirovine", dodao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

"Od 39 do 53 eura. Uspoređujući s prošlom godinom, to je povećanje od 20-ak posto", napomenuo je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Pravi je rekorder Umag s božićnicom i do 600 eura za umirovljenike.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Sedmi dan prosvjeda Ministarstvo će svinjogojce pozvati u Zagreb. Svoje djedove u prosvjedu podržali i studenti: "Ovo je zadnji krik, ako ovo izgubimo, svi možemo pakirati kofere"

"Oni koji imaju primanja do 150 eura mirovine imaju pravo na božićnicu od 600 eura, primanja do 200 eura imaju pravo na božićnicu od 400 eura i oni s primanjima do 300 imaju pravo na božićnicu od 200 eura, objasnio je Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

Negdje neće dobiti ništa. U stranci umirovljenika smatraju da bi svi trebali dobiti isti iznos. "Neki to zovu 13. mirovina, božićnica, neki uskrsnica, mi ne patimo od toga kako će se zvati. Neka se zove kako hoće, bitno je da se umirovljenicima pomogne", rekao je Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Većina božićnica ide po imovinskom cenzusu, a i gradovi dižu cenzus kako bi je dobilo što više umirovljenika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene