Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sugerirano im da ne govore

Umirovljenim pilotima poručeno da o MIG-ovima šute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preostali dijelovi srušenih MIG-ova, čuvaju se pod jakim osiguranjem u vojnoj bazi u Zagrebu, kamo su u tajnosti prevezeni.

Potajno i posebnim transportom, tone lima pospremljene su s mjesta nesreće u vojnu bazu na zagrebačkom Plesu. Ispred i iza ove ograde, na čvrsto zatvorena vrata s posrnulim MIG-ovima, ali i nepozvane goste, pomno motri osiguranje vojne policije.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

>> Žena ozlijeđena od krhotina MIG-ova na dodatnim operacijama

Na ulazu stoji upozorenje da su prilaz i televizijsko snimanje strogo zabranjeni. Zabranu razgovora imaju i članovi vojnog i civilnog Povjerenstva, pa se ne zna koliko su bliže rješenju zagonetke i što se odigravalo u zraku prije nego su se vojni avioni srušili. 'Radimo punom parom', jedini je odgovor koji se nudi iz MORH-a na bilo kakav upit.

Jesu li i do kojih informacija došli u istrazi, ne žele otkriti. Iz vojnih izvora bliskih upravo istrazi, neslužbeno doznajemo da nisu premjestili samo krhotine, već i pronađeno razasuto oružje i streljivo. Na vojnom se učilištu pregledava elektronika iz srušenih MIG-ova.

Postoji i snimka iz MIG-a

Svi ti podaci kriju se u takozvanim 'crnim kutijama'. Dodoše, na tim uređajima nije zabilježen i razgovor, koji su piloti prije katapultiranja vodili u zraku. No, to ne znači da ga nema. 'Postoji snimka razgovora i izjave obojice pilota koji su letjeli, i tog trećeg, jer on sigurno zna zašto im je rekao da iskaču', rekao nam je umirovljeni general Josip Šimac, bivši zapovjednik HRZ-a.

Oni su već ispitani, a za bivšeg šefa hrvatskog ratnog zrakoplovstva pojašnjenje uzvika za iskakanjem, ključno je za istragu. Neslužbeno doznajemo da iz tog MIG-a postoji video snimka, uz onu sa zemlje, a za koju čelni ljudi zrakoplovstva imaju opravdanje zbog čega je ne daju. To opravdanje glasi da se na njoj ne vidi ništa bitno za otkrivanje uzroka nesreće.

Ne znaju se ni razlozi zbog kojih dio umirovljenih pilota ne bi smio istupati u javnosti, jer nakon što su to učinili, otkrili su nam u telefonskom razgovoru, vojne su im vlasti sugerirale da šute.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene