Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži se datum pristupanja

Mimica i Pusić o pozivu srbijanskim čelnicima: Odnosi Hrvatske i Srbije su u usponu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica ocijenio je u subotu u Varaždinu da je proces normalizacije odnosa Hrvatske i Srbije u posljednje vrijeme ponovno u usponu zahvaljujući razgovorima na razini ministara i predsjednika vlada.

'U posljednje vrijeme, odnosno u posljednjih pola godine i više, mislim da je bilo dovoljno susreta i razgovora koji pokazuju da je interes i jedne i druge zemlje budućnost naših odnosa, budućnost dobrosusjedskih odnosa i zajednička budućnost u Europskoj uniji', rekao je Mimica.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku" Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima

'Susreti na ministarskoj razini, na razini predsjednika vlada, a siguran sam da će uslijediti i susreti na razini predsjednika država, svi ti susreti i razgovori doprinijet će nastavku ovakvog procesa', dodao je Mimica, podsjetivši da je normalizacija odnosa sa Srbijom krenula davno, ali da je nakon prvotnog uspona uslijedilo određeno zaustavljanje tih odnosa.

>> Tomislav Nikolić: 'Klečim i tražim oprost za Srbiju zbog Srebrenice'

Zamoljen da komentira poziv čelnim ljudima Srbije na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Mimica je istaknuo da je poziv upućen predstavnicima svih članica EU-a, predstavnicima zemalja u regiji odnosno svim zemljama koje su u procesu približavanja EU-u.

'Datum ulaska u EU je veliki dan za Hrvatsku i njezine građane. To je ujedno poruka i motiv za sve u regiji, poruka koja će dobro odjeknuti kod svih naših susjeda pa tako i u Srbiji. Ovo je dio naše uloge i interesa u regiji te dio naše uloge i interesa u Europskoj uniji', zaključio je Mimica, koji bi nakon ulaska Hrvatske u EU. 1. srpnja trebao preuzeti dužnost povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača.

I Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade iz redova HNS-a, danas je komentirala pozive srbijanskim čelnicima. "Svi susjedi će biti pozvani a po mom mišljenju naročito su važni susjedi koji nisu članice europske unije, ali imaju europsku budućnost", rekla je Pusić.

Smjenom vlasti u Srbiji i odlaskom predsjednika Tadića odnosi između dviju zemalja su se pogoršali. No, nakon posjeta premijera Milanovića Beogradu i suradnje na ministarskim razinama, smatra Pusić, krenulo je nabolje. "Možda ne tako paradni kao nekad, ali intanzivniji nego ikad. (T.V./T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene