447649
447649
447649
447649
447649

Ulaganje u budućnost: Evo koliko ćete uštedjeti s električnim vozilima

Iako je cijena električnih vozila u startu veća u odnosu na klasična vozila, tijekom godina njihovi vlasnici mogu ostvariti značajne uštede.

 
 
 
 
Razmišljam zeleno (Foto: PR)
Razmišljam zeleno (Foto: PR)

Prilikom kupovine osobnog automobila potrebno je dobro razmisliti o velikom broju faktora – tipu i veličini vozila (malo gradsko vozilo, karavan, SUV…), cijeni, dugoročnim troškovima održavanja, potrošnji itd. Posebno je važno voditi računa o dugoročnim troškovima, kako održavanja, tako i potrošnje goriva i vidjeti koliko će iznositi ti troškovi tijekom desetak godina. Tako je za neka vozila u startu potrebno dati više novaca, no uz puno manju potrošnju, taj će se uloženi novac tijekom godina isplatiti i opravdati početnu veću investiciju. Npr. cijena električnih vozila danas je skuplja u odnosu na klasične automobile s motorima s unutrašnjim izgaranjem, no njihovi će vlasnici tijekom godina trošiti puno manje novca na energiju, a koliko mogu uštedjeti u odnosu na benzince i dizelaše na prijeđenih 10 tisuća kilometara pogledajte u priloženoj infografici.

Razmišljam zeleno (Foto: PR)

Također, održavanje ovakvih vozila jeftinije je i lakše, a važan je i njihov doprinos smanjenju emisije ugljičnog dioksida koji je puno manji u odnosu na klasična vozila.

Niti punjenje ovih vozila više nije problem jer, osim postojeće 22 punionice koliko ih je HEP otvorio u svim dijelovima Hrvatske (uključujući i ultra brze stanice za punjenje e-vozila na kojima se baterija može napuniti u samo 15-30 minuta), ova je kompanija do kraja godine najavila otvaranje još čak 19 punionica, a do 2020. godine ukupan broj punionica u Hrvatskoj trebao bi iznositi 164.

Kolike uštede možete ostvariti s električnim vozilima, kao i gdje se nalaze HEP-ove stanice za punjenje električnih vozila možete pogledati na stranici elen.hep.hr.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se