Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša demografska slika

Ukoliko se nešto ne promijeni, Hrvatsku čeka manjak radne snage i velik broj umirovljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je iz godine u godinu sve starija država. Sve manji broj novorođene djece postaje društveni i ekonomski problem za zemlju.

Ako država na svim razinama ne promijeni politiku, u budućnosti će se Hrvatska suočiti s nedostatkom radne snage koja bi mogla nositi sve veći broj umirovljenika. Stabilna obiteljska politika mora biti strateški interes, bez obzira na to koja stranka bila na vlasti - poručili su stručnjaci za demografska pitanja.

Pročitajte i ovo Pljačka zlatarnice u Grčkoj Ukrali robu od 315.000 eura VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Panteri: Lopov puzao po podu da ne bi aktivirao alarm Demografija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Demografski problem Dvije krajnosti Hrvatske: U Dubrovniku natalitet raste, a Osijek i Slavonija izumiru

"Za budućnost valja voditi računa da će sadašnji naraštaji nositi buduću starost. Negdje oko 65 tisuća, sad ih se rađa oko 43, 44 tisuće dakako s tendencijom pada. Međutim, demografski procesi su dugotrajni procesi i u dugom roku se mogu preokrenuti", ističe Anđelko Akrap, demograf s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene