Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od jeseni

UKIDANJE PROGRAMA U ŠKOLAMA 50 zanimanja koja odlaze u povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prilogu pogledajte možda i posljednje kadrove učeničkog izrađivanja glazbenog instrumenta.

Ukidaju se programi za čak 50 zanimanja u srednjim školama. U povijest tako odlaze rudar podzemnog kopa, pomoćni mlinar, tapetar, glazbalar. Iz Ministarstva poručuju da je riječ o zanimanjima za koja na tržištu radne snage već dulje nema interesa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliko istraživanje Neobrazovanje šteti kao 10 cigareta dnevno: ''Moramo prekinuti ciklus siromaštva i smrti koje se mogu spriječiti'' Ilustracija Velika promjena Piloti više nemaju najveću plaću u Hrvatskoj, jedno je zanimanje puno bolje plaćeno

Od jeseni se neće školovati ni tapetari, kao ni proizvođači stakla pa će i gospođi Moguš biti teže nabaviti staklo za slike. 'Ovo lijepo izgleda okviriti sliku to je gospodski posao, ali samo staklo je težak posao, zato se ljudi ne odlučuju plus toga to nisu zanimanja koja su plaćena', priča Darinka Moguš.

Učionice su prazne jer više nema zanimanja za ta zanimanja. 'Što smo imali prije tapetare, glazbalare, drvotokore, modelstolare, bačvare, čamčare, cijeli niz zanimanja. Danas imamo samo stolare kao zanatsko zanimanje koje još uvijek školujemo', priča Davorko Sobol, ravnatelj Drvodjeljske škole Zagreb.

Obrada drva Filipov je životni poziv. Ide u 2. razred drvodjelske škole, zanimanje stolar. U razredu ih je 11. Nastava je sve samo ne dosadna. Tjedan dana teorije - tjedan prakse.'Država potiče buduće stolare učenike sa stipendijama da se i to zanimanje u budućnosti ne ugasi', kaže Ivica Sarešinic, stručni učitelj. Od 900 do 1500 kuna na mjesec.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene