Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema novaca u fondu

Ukida se studijski program Erasmus?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studente iz cijele Europe neugodno je iznenadila vijest o ukidanju studijskog programa Erasmus koji im omogućava školovanje u inozemstvu.

Svake godine Hrvatska bilježi najveći rast broja studenata koji odlaze na školovanje u europske zemlje. I Hrvatska je sve zanimljivija Europljanima. Upravo će se u Zagrebu održati Vijeće nacionalnih predstavnika 36 zemalja. Provjerili smo ukida li se doista Erasmus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD partner na Sajmu stipendija Najviše hrvatskih studenata i profesora na Harvardu Slika nije dostupna Istražili smo Savjetujemo: Evo kako do stipendije

Erasmus je riječ koju razumiju studenti u cijeloj Europi. U posljednje četri godine u inozemstvu studiraju i hrvatski studenti.

'Ja mislim da je to nešto što te definitivno promijeni i otvori ti um još više', rekla je Suzana Rapljenović, studentica Pravnog fakulteta. Studentska stipendija u iznosu od 400 eura Suzani je omogućila četiri mjeseca školovanja u Mariboru. 'Najbolja vrijednost je što te obogati. Ne može se mjeriti niti ocjenama niti diplomama', nadodala je Suzana.

>> Predstavnici udruge studenata Erasmus u Zagrebu

U Španjolskoj Pamploni Hrvoje je proveo šest mjeseci. 'Mislim da je to fakat super prilika, ako ništa drugo otić i vidjet kako to drugdje izgleda', rekao je Hrvoje Hlad, student Fakulteta političkih znanosti. I za Hrvoja su glavne prednosti Erasmusa učenje stranog jezika i upoznavanje vršnjaka iz cijele Europe, ali i samostalan život. 'Svi misle da je drugdje bolje, a nije bolje. I tu je dobro, ali baš treba to iskustvo. Ako ništa drugo i ta komunikacija, sam si moraš se snaći.. Ima puno faktora životnih', dodao je.

Hrvatske, ali i europske studente neugodno je iznenadila vijest kako je zbog krize u eurozoni Erasmusu došao kraj. Iz studentske mreže Erasmus tvrde kako novac još uvijek nije osiguran, ali nema mjesta za paniku.

'Ništa se ne bi trebalo promijeniti, ali ako se Europska komisija ne dogovori oko isplate, studenti iz idućeg, ali ne i ovog semestra morat će pričekati novac', rekao je direktor Erasmus student Network, Emanuel Alfranseder. 'Ideja je takva da će se Erasmus dodatno proširiti, a studenti će se moći školovati i izvan Europe', dodao je.

Za hrvatske studente novac je osiguran i iz dodatnih fondova. A studente u cijelom svijetu obradovat će novosti u Erasmus programu. Do sada se izvan Hrvatske školovalo oko 1500 Hrvata. Po rastu broja mladih koji po znanje odlaze u europske zemlje - vodeći smo u Europi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene