Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeno je još 16 osoba

VIDEO Bandić je uhićen u stanu, a Ljubičić na Bregani! Završen pretres Pripuzove kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju je uhićen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz njega su uhićeni još Slobodan Ljubičić, te Petar Pripuz. Privedeno je još 16 osoba čija imena nisu službeno potvrđena.

23:58 - Svi će osumnjičeni prenoćiti u PNUSKOK-u.

Pročitajte i ovo Vlak zgazio ženu u Kaštel Sućurcu - 2 Kaštel Sućurac FOTO Užasna nesreća u Dalmaciji: Pješakinja poginula u naletu vlaka na pružnom prijelazu Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

23:25 - Završena je pretraga doma Petra Pripuza.

23:20 Policija je pretresla urede Gradskog poglavarstva. Pripadnici policije će u prostorijama biti nazočni i kada tamo stigne Milan Bandić s pripadnicima policijskog USKOK-a. Pravilo je naime da i on bude nazočan na pretresu ureda. USKOK-ovi istražitelji su po riječima Slavka Kojića već dvije godine prikupljali dokumentaciju. Ovo je noć u kojoj će Milan Bandić vidjeti tko je ostao uz njega, a tko će odstupiti od njega.

23:05 - Prema zadnjih informacija uhićen je i Ivan Tolić iz ZET-a, ali to još nije službeno potvrđeno.

22:50 - U ovim trenucima Milan Bandić je u svom stanu gdje policija obavlja pretres. S njim je i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik.

Ispred stana Milana Bandića je i Andrija Jarak. U njemu je pet istražitelja, fotograf i nekoliko tehničara. U stanu su od 19.30 sati. Cijelo susjedstvo promatra što se događa, a Bandić bi u svakom trenutku mogao izaći s pretresa nakon čega će ga odvesti kod policijskog nadzornika.

Istražitelji traže sve vezano za slučaj - ugovore, spise ako postoje, kompjutor, laptop... Riječ je o standardnoj proceduri nakon uhićenja.

Što se tiče trenutka u kojem je Bandić uhićen - on je u stan došao oko 18 sati. Tada je tu već bila policijska patrola, a policajci u civilu popeli su se do stana i obavijestili ga da je uhićen.

Odmah po uhićenju odveli su ga kod pritvorskog nadzornika, a onda ga vratili na pretres.

Slobodan Ljubičić uhićen je na Bregani.

21:50 - Nakon privođenja u policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora odvijaju se i kod njegovih suosumnjičenika - predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

Sporni poslovi s otpadom

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.

Uz Bandića, Pripuza i Ljubičića, navodno je privedeno još 16 osoba, a jedan od osumnjičenika uhićen je na granici sa Slovenijom.

Uhićeni Bandić, Ljubičić i Pripuz

Policija je u nedjelju uhitila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Kako doznajemo, uhićeni su i njegovi suradnici vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Glasnogovornica gradonačelnika Bandića Martina Šušnjara izjavila je kako nema informacije o eventualnom uhićenju Bandića, rekavši da je gradonačelnik danas popodne brao mahune u svom vrtu na Savici.

Da su uhićeni Bandić, Ljubičić i Pripuz potvrđeno nam je iz više izvora. Spominju se još dvije osobe, a nisu isključena ni nova uhićenja obzirom na intenzitet akcije.

Uhićeni su prije otprilike dva sata, dakle oko 17.20 sati, a trenutno se nalaze u prostorijama policijskog USKOK-a u Zagrebu, dakle kod policijskog nadzornika. Sad slijedi uobičajena procedura. Tamo će prespavati, a u ponedjeljak slijede pretresi stanova, ureda i svih prostorija koje su koristili. Oni bi trebali biti dovedeni na ispitivanje u USKOK.

Suradnici uhićenih u šoku su i kažu da ništa nije ukazivalo da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi. Milan Bandić nije samo zagrebački gradonačelnik, nego i jedna od ključnih političkih osoba u Hrvatskoj.

Kako doznajemo, radi se o tri konkretne istrage, tri slučaja koja su istraživana mjesecima. Iako se godinama nagađalo o raznim aferama, Badnić do sada nikada nije pozvan na obavijesni razgovor, a kamoli bio uhićen. Bandića će vjerojatno ispitati u ponedjeljak ujutro. Stigli su njegovi odvjetnici s kojima ima zakonska pravo konzultirati se.

Bitno je naglasiti da je akcija trajala mjesecima, a na njoj su radili najsposobniji ljudi.

Inače, u 25 godina postojanja modernog Zagreba, Grad nikada nije imao gradonačelnika s ovakvim optužbama. Situacija je iznimno nezgodna za Bandića i njegove suradnike. Tijekom večeri vjerojatno će se sastati njegovi najbliži suradnici i vidjeti što dalje. Zamjenica gradonačelnika i Ivica Lovrić te ostali Bandićevi vjerni suradnici trebali bi dogovoriti strategiju.

Kada se zna tko je Milan Bandić teško se može reći da je ovo samo jedan u nizu slučajeva. Ako do njega dođe, bit će to zasigurno nacionalni slučaj. A već je samo uhićenje ogromna politička vijest.

Milan Bandić posljednjih je mjeseci slao poruke da ima ambicije na sljedećim parlamentarnim izborima.

O cijelom uhićenju zna se iznimno malo informacija. Policija i DORH informacije čuvaju od javnosti.

Riječ je o velikoj akciji, jednoj od onih u rangu Fimi Medije i afere Spice. Najbolji odgovor na pitanje o koliko velikom slučaju se radi su imena odvjetnika uhićenih.

USKOK-ov kombi u večernjim je satima odvezao Bandića u njegov stan radi pretrage. Zanimljivo je da se sve dogodilo u nedjelju. Obično se takva uhićenja obavljaju u ranim jutarnjim satima, radnim danom.

Neke osobe iz Holdinga rekle su nam da se Slobodan Ljubičić osjeća i drži dobro i da tvrdi da nema veze s tim, te da je sve politički motivirano. Fokus istrage je vjerojatno na spalionici smeća, jednoj zamjeni zemljišta, a spominje se i predsjednička kampanja Milana Bandića. Uhićeno je desetak osoba.

O uhićenju je, ne navodeći imena, na svojim stranicama izvijestio USKOK. Navode kako je uhićeno više osoba zbog sumnje u nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba. (19. 10. 2014.)
U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u.

Uskoro opširnije... (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene