Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U vezi kaznenih prijava

Udruga pravnika Vukovar 1991.: Učinjeni su bitni pomaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga pravnika Vukovar 1991. zadovoljna je provedenim aktivnostima Državnog odvjetništva RH u vezi kaznenih prijava koje je podnijelo za ratne zločine u logorima na području Hrvatske, Srbije i Crne Gore, rekao je Pero Kovačević u ime udruge nakon sastanka s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Učinjeni su bitni pomaci u provedbi predistražnih i istražnih radnji, ocijenio je Kovačević na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka ispred zgrade DORH-a. Završena je istraga protiv zapovjednika 51. motorizirane brigade JNA pukovnika Enesa Tase i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužni prijedlog protiv njega za počinjeni ratni zločin nad 113 hrvatskih civila, vojnika i policajaca na području Ćelija, Lovasa, Dalja, Vukovara i Iloka, izvijestio je.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Za Dnevnik Nove TV Penava nakon masovne tučnjave u Vukovaru: ''Bez obzira na imena, prezimena, pripadnost, iznimki ne smije biti''

Pri završetku je istraga u predmetima protiv načelnika Uprave za sigurnost generala Aleksandra Vasiljevića i zapovjednika logora u Stajićevu i Begejcima Đure Živanovića i došlo se do novih spoznaja, pa su otvorene istražne radnje u slučaju Niša, Srijemske Mitrovice i logora Manjače, Stare Gradiške, Knina, Glina i drugih mjesta u Hrvatskoj za počinjene ratne zločine u koncentracijskim logorima. Sve su istrage kvalitetno provedene i ukazuju na zapovjednu odgovornost tadašnjih visokih čelnika JNA i aktualne srpske politike, naglasio je Kovačević.

DORH je jedina svijetla točka u slučajevima procesuiranja ratnih zločina u koncentracijskim logorima, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji i Crnoj Gori, istaknuo je napominjući da je rezultat njegova rada i procesuiranje zločina u logoru Morinju. Bitnim drži i činjenicu da je beogradski Okružni sud potvrdio presudu Ivici Vuletiću za slučaj logora Begejci koji je u Hrvatskoj bio osuđen i na izdržavanju kazne, a temeljem sporazuma prebačen je u Srbiju na izdržavanje drugog dijela kazne. To je prva presuda koju je potvrdio beogradski sud za zločine u logoru na području Srbije, istaknuo je Kovačević.

Prosvjed ispred veleposlanstva

Predsjednik Udruge Zoran Šangut najavio je za sutra prosvjed ispred veleposlanstva Republike Srbije na Pantovčaku 245 u 12 sati gdje će položiti cvijeće i zapaliti svijeće za sve ubijene i umrle od posljedice mučenja u logorima, jer ni nakon dvije godine beogradsko Tužiteljstvo nije odgovorilo na njihove krivične prijave za zločine u logorima na području Srbije. Podsjetio je da srbijanski predsjednik Boris Tadić nije odgovorio na pisani zahtjev da postave spomen ploču u logoru Stajićevu, ni hrvatski Ivo Josipović na zahtjev da ih primi. (Hini)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene