Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava kod Vrbovca

Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad

Aktualno Galerija Strava u Vrbovcu - 4 Strava u Vrbovcu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Strava u Vrbovcu - 3 Strava u Vrbovcu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Strava u Vrbovcu - 2 Strava u Vrbovcu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strava u Vrbovcu - 1 Galerija 1/4 >>
Policija tereti tročlanu obitelj da je fizički zlostavljali petero štićenika s poteškoćama u razvoju. Sumnja se da su ih tukli remenom, izgladnjivali, iskorištavali za težak rad, a sve pod paravanom udomitelja. Za što su primili od države velik novac.

U selu nadomak Vrbovca gdje se nalazi imanje strave vlada zavjet šutnje.

"Kaj ljudima delate veće sranje nek kaj imaju?“, odgovor je koji je dobio novinar Dnevnika Nove TV na pitanje o ovom slučaju.

"Ne znamo pa pitamo.“

"Pa nemate kaj pitati, bešte proč u pizdu materinu, pa to ko da su potukli cijelo selo....", govori mještanin.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović mora podnijeti ostavku prije kandidature? Nema dalje Ugledna stručnjakinja žestoko po Milanoviću: "Nema nikakve dileme, ali NIKAKVE. Ovo je katastrofa!"

Pročitajte i ovo Ilustracija vršnjačko nasilje Užas u školi: Djevojčici zalijepili i iščupali obrve!

A policija tročlanoj obitelji na teret stavlja ozbiljnu optužbu - trgovinu ljudima. I to na štetu pet muškaraca s mentalnim poteškoćama, starosti od 47 do 72 godine.

Sumnja se da su tada osumnjičeni, u namjeri da ih izrabljuju za obavljanje različitih poslova, fizički ih kažnjavali te prisiljavali na rad, ograničavali im slobodu kretanja, zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja stvorili odnos ovisnosti i nadzora nad njima.

Udomljavaju već 20 godina

Usluge udomiteljstva uhićena obitelj pruža 20 godina. Prvo otac, onda 30-godišnji sin, koji dozvolu Ministarstva dobija prije dvije godine. Sve lege artis, poručuju iz matičnog zavoda.

"Prilikom izdavanja dozvole obavljeni su terenski izvidi od strane tima za udomiteljstvo, te potrebna procedura sukladno Zakonu o udomiteljstvu, i tada nisu uočene nikakve nepravilnosti niti da se u obitelji pruža neadekvatna usluga korisnicima", kažu iz Zavoda za socijalni rad.

Uoči nadzora, doznajemo, obitelj bi korisnike keksima podmićivala da tvrde kako je sve u redu. Od usluga udomiteljstva odustaju krajem prošle godine, kad se već bili pod istragom policije. Ukinuta im je i dozvola za udomiteljstvo. U četvrtak su i uhićeni.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći

"Sve to ukazuje da je udomljavanje osoba s invaliditetom kao način zbrinjavanja nepoželjan. I da takav sustav treba napustiti i do tada treba uvesti stručni nadzor koji bi trebao spriječiti da se ovakvi slučajevi ponove i da njima trebamo svjedočiti", kaže pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Tročlana obitelj puštena je da se brani sa slobode. Za usluge udomiteljstva osoba s mentalnim poteškoćama dobili su nešto manje od 100 tisuća eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene