Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije obljetnice

Udbina: Proslava Dana hrvatskih mučenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Udbini se od jutros okupilo više tisuća ljudi, koji su prije misnog slavlja održali pobožnost Križnog puta s Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika.

Proslava Dana hrvatskih mučenika, koja se u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini održava posljednje subote u kolovozu, ove je godine u znaku dviju obljetnica - 10. obljetnice od kada je papa Ivan Pavao II.na riječkoj Delti blagoslovio kamen temeljac za udbinsku crkvu, te 520. obljetnice Krbavske bitke. 

Pročitajte i ovo Nasilje, Ilustracija PRITVORENA DVOJICA NASILNIKA Strava u Lici: 26-godišnja žena godinama je bila žrtva svekrova maltretiranja, a suprug ju je - silovao Slika nije dostupna potvrdio načelnik Tužne vijesti iz Udbine: Preminula legendarna baka Milka Perić

Misno slavlje ispred crkve predslavio je glavni tajnik Biskupske sinode nadbiskup mons. Nikola Eterović u zajedništvu s hrvatskim biskupima. Pred početak mise biskup gospićko-senjski Mile Bogović podsjetio je kako je ideja o gradnji Crkve hrvatskih mučenika potekla od pape Ivana Pavla II., koji je želio da različiti narodi zabilježe i časte svoje nacionalne mučenike. Time što je predvoditelj današnjega misnog slavlja Hrvat koji obnaša visoku službu u središtu Crkve u Rimu, mons. Nikola Eterović, želimo izraziti povijesnu i sadašnju povezanost Crkve u Hrvata sa Svetom Stolicom, tim više jer je upravo papa Ivan Pavao II. osobno za glavnog tajnika sinode postavio nadbiskupa Eterovića, kazao je mons. Bogović.

Ličko-senjski biskup istaknuo je i da će u Udbini biti predstavljen javnosti Zbornik 'Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine', s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Zagrebu u travnju 2012. te kalendar za 2014., kojim se kroz 12 mjeseci predstavljaju 'povijesna zbivanja, od Višeslavove krstionice preko raznih Bleiburga, Križnih putova, Jazovki, Hudih jama pa do Vukovara i Škabrnje'. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene