455574
455574
455574
455574
455574

GRAĐANI STRAHUJU OD POSKUPLJENJA Evo za što će, nakon porezne reforme, ostati manje novca

  • , 02.11.2016., 08:48
  • Autor:
  • komentara

Porezna reforma okrznut će i lokalnu samoupravu. S jedne strane, donekle bi trebalo biti lakše poduzetnicima kojima se određeni nameti ukidaju, ali zbog toga će neki gradovi u blagajni ostati i bez milijun kuna na godinu. Upravo zbog toga, manje novca ostat će za, primjerice, obnovu lokalnih cesta, a građani strahuju od poskupljenja određenih usluga.

 
 
 
 
Problemi za lokalnu samoupravu (Video: Dnevnik NOve TV)
Problemi za lokalnu samoupravu (Video: Dnevnik NOve TV)

Od Nove godine poduzetniku Davoru Plešku će za opremanje tvornice ostati nešto više novca. Država ukida porez na tvrtku, što mu štedi 600-tinjak kuna.

''Tih 600 kuna godišnje će ipak uštedjeti nešto novaca za poduzetnike za obrtnike, koje oni onda mogu investirati za druge svrhe. Dapače, bilo bi dobro da bude čim više takvih rasterećenja, jer moramo dignuti gospodarstvo i ako to napravimo bit će novaca za sve", kaže Pleško.

S početkom 2018. više novca trebalo bi biti i za Mladena Crljena, vlasnika kuće za odmor. Nedavno je krenuo iznajmljivati kuću za odmor, a za godinu dana trebao bi se ukinuti i porez koji plaća na nju.

"To je u redu, ali mislim da ako se nešto ukida, onda bi trebalo dobro razmisliti što se ukida. Jer tih 540 kuna neće nam promijeniti apsolutno ništa za naše poslovanje. Ja se bavim i ugostiteljstvom, tamo s 13 posto se diže na 25 posto. Negdje dobijemo, negdje izgubimo'', kazao je Crljen.

Najviše će, kroz poreznu reformu, izgubiti lokalna samouprava. U Zaboku su izračunali da će im ukidanje poreza na tvrtke i poreza na kuće za odmor iz proračuna izbiti oko milijun kuna.

"Jasno je da će se manje ulagati. Bit će za milijun kuna manje ulaganja u infrastrukturu i poboljšanje komunalne infrastrukture, komunalnih uvjeta za gospodarstvenike, ali i za građane", kaže Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka.

Zbog promjena u sustavu poreza na dohodak, osim što neće biti novca za obnovu lokalnih cesta, građanima bi mogli poskupjeti i primjerice vrtići.

Plan Vlade je kroz godinu dana ukinuti i komunalnu naknadu, te je zamijeniti novim porezom na nekretnine. Model je još uvijek nepoznat, ali sasvim sigurno donijet će promjene i građanima i poduzetnicima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se