Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost s neba

OVO BI VAS MOGLO SPASITI Što (ne) činiti da se zaštitite od udara munje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak je u Kaštel Sućurcu udar munje ubio 32-godišnju ženu. Iako iznimno rijetka pojava, udari munje u čovjeka najčešći su upravo u mjesecima koji dolaze. Važno je zato pridržavati se savjeta stručnjaka i liječnika - koji vam mogu spasiti život.

Iznenadno nevrijeme u Kaštel Sućurcu završilo je kobno. 32-godišnja žena preminula je od udara munje.

Pročitajte i ovo Dječaka pogodio grom U BOLNICI JE VIDEO Dječaka tijekom kupanja pogodio grom: Čuo se samo udarac, pao je kao pokošen Slika nije dostupna Savjeti Dobro je brojati: Kako izbjeći udar munje

'Odjednom je to puklo. Bože sačuvaj... Nevrijeme neko, nije bilo dvije kapi kiše, ali smo se svi tu gore prepali. Vjerojatno se sakrila se od tog nevremena ispod bora'.

S nesretnom ženom je bila i 39-godišnjakinja, koja je, doznajemo, danas puštena iz bolnice.

'Najopasnije je da struja munje, koja može iznositi i 200- 300 kiloampera, prođe kroz mozak i kroz srce. To su vitalni organi', kazao je stručnjak za munje prof. dr. Slavko Vujević s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.  

Smrtnost se javlja u manje od trećine slučajeva. Jer prolazak munje kroz čovjeka može proći i bez ozbiljnih posljedica.

'Neurološke posljedice, omamljenost, amnezija, trnci u rukamna', pojasnio je specijalist obiteljske medicine DZ Zagreb Centar Dario Ćurik. 'Ogromna količina struje nije bitna. Bitno da je došlo u srčani ritam i zaustavilo rad srca'.

A munje se stvaraju nakon što u olujnim oblacima nastane pozitivan ili negativan naboj. Zemlja, koja je inače neutralna, stvara suprotan naboj i kad se pojavi dovoljno visok napon - dolazi do udara. Jakost struje može biti do 1.000 kiloampera.

Primjera radi, kratki spoj kod obične baterije milijun je puta manji. Sam udar traje manje od sekunde. A doseže se temperatura od 30.000 Celzijevih stupnjeva. A tek nekoliko sekundi nakon što vidimo munju - čujemo grom.

Ako se ipak nađete u prirodi kada je nevrijeme, najgore rješenje je stati ispod izoliranog i visokog drveta.

'Udar munje, kad krene od oblaka prema zemlji ne zna gdje će završiti. Giba se a tek kad dođe na 50 - 100 metara od zemlje bira najbližu točku. Ono što strši, kao što je osamljeno stablo', pojasnio je profesor Vujević.

Ako se za vrijeme udara munje nađete na otvorenom, pokušajte svakako smanjiti svoju tjelesnu visinu. Nemojte stajati uspravno - čučnite! Ali rukama nemojte dodirivati tlo. Sve dok traje opasnost važno je od sebe odmaknuti sve metalne predmete kojih može biti na primjerice - kišobranu. A što se tiče mobitela - stručnjaci tvrde - zabluda je vjerovati kako ga je opasno koristiti dok traje nevrijeme. On vam naime, u tim trenucima ne može ni štetiti, ali ni koristiti.

'Mobitel ne može privući udare munje, recimo za olujnog nevremena ako već boravite u kući nije pametno telefonirati, pogotovo u ruralnim područjima preko telefona koji ima žičnu vezu s aparatom', kazao je profesor Vujević.

Savjeti su koji mogu spasiti život - jer snagu prirode ne možemo kontrolirati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene