Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dojdi osmaš'

Školarci biraju budućnost: Donosimo koja će zanimanja biti tražena kada odrastu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srednjih škola sve je više, a izbor budućih zanimanja nikad nije bio veći. Na glavnom zagrebačkom trgu jučer su budući srednjoškolci iz prve ruke mogli saznati sve što ih zanima.

Ti mladi ljudi uskoro će donijeti važnu životnu odluku, što im se isplati izabrati od čega mogu imati lijepu budućnost. Manifestacije poput ove pod nazivom 'Dojdi osmaš' nezahvalne su i za mnogo manje vremenske periode. Primjerice, građevina je uvijek na dobrom glasu, ali pokazalo se u recesiji da je upravo ta grana pod najvećim udarom, a s vremenom neka zanimanja i potpuno nestaju. Ipak, postoje zanimanja u kojima će gotovo uvijek nedostajati kadra.

Pročitajte i ovo Nastup splitskih profesora - 1 dirljivi prizori Profesori splitske gimnazije nastupom oduševili Hrvatsku: "Vježbali smo pod ključem da nas ne bi skužili" Obrazovanje i radna snaga u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uteg za turizam Radna snaga koja nam nedostaje: Mladi nisu zainteresirani za neka od najtraženijih zanimanja

Medicina je zbog malog interesa, ali i iseljavanja stručnjaka iz hrvatske gotovo uvijek na prvom mjestu. Zbog brzog razvoja tehnologije deficitarni su i IT stručnjaci, a traženi su i kuhari, konobari i trgovci. Naravno, u odabiru zanimanja ne treba zanemariti ni vlastite želje.

>> Porazna istina: Hrvatski školarci su pretili, ne vole školu i više piju od europskih

Oduvijek ste htjeli određivati modne trendove? Možda ipak pjevanjem zarađivati za kruh? 'Najviše tražimo dečke, jer ima malo dečkiju. Jednog dečka, zato, svi dečki koji vole plesati folklor neka slobodno dođu u ovu školu', rekla je Ivona Comba iz škole za narodne plesove. Znatiželjni osnovnoškolci sve odgovore na teška životna pitanja dobili su na glavnom zagrebačkom trgu.

Upravo zato važno je svoju školu predstaviti na najbolji mogući način, a da je moguće uz ozbiljan posao zaraditi i pokoju kunu sa strane najbolje znaju budući geodeti. 'Pa uvijek ima posla za geodete i uvijek će biti, plaća je OK. Škola - treba se učiti, nije teška ovako', rekla je buduća geodetkinja. Srednjoškolci su svoje buduće kolege odlučili privući na razne načine. Slastičari slasticama, autolakeri zanimljivim radovima, a prirodoslovci - izležavanjem na čavlima.

>> Uvodi se zdravstveni odgoj u škole: 'Seksualni odgoj dio je toga'

'To je idealna škola. Imamo svoj botanički vrt. Imamo dvije koze, mačku, papigu, tarantulu, zeca', ispričala je Barbara Bedeković iz prirodoslovne gimnazije. Budućim veterinarima u prezentaciji su pomagali upravo njihovi ljubimci. 'Mene to ispunjava. Jednostavno, ja obožavam životinje', rekla je Anja Čondrić iz srednje veterinarske škole. Dimnjačari nisu morali previše objašnjavati zašto vole svoje zanimanje.

'Najzanimljivije je biti na zgradi, na visini i kad odozgora gledate ljude dolje, to je najzanimljivije', ispričali su. A rješenja uvijek ima i za neodlučne. 'Gimnazija je škola za sve koji ne znaju što bi dalje. S gimnazijom mogu, imaju dobru podlogu za fakultet', rekla je Ivana Šubić iz opće gimnazije.

Budući vizažisti, piloti, dentalni tehničari i ostali srednjoškolci odradili su svoju zadaću. Na redu su osnovnoškolci. U odluci će im pomoći hrpa prospekata i hladna glava.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene