Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uteg za turizam

Radna snaga koja nam nedostaje: Mladi nisu zainteresirani za neka od najtraženijih zanimanja

Obrazovanje i radna snaga u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Obrazovanje i radna snaga u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obrazovanje i radna snaga u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obrazovanje i radna snaga u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obrazovanje i radna snaga u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Hrvatskoj se ove godine u prvi razred srednje škole za konobara upisalo tek oko 200 učenika, a Hrvatska muku muči upravo s nedostatkom radnika u ugostiteljstvu.

Kuhari, konobari i slastičari su neka od traženijih zanimanja. Ove godine će u Hrvatskoj u ugostiteljstvu i turizmu raditi oko 1800 stranih radnika. No, posao nema tko raditi. Konobara najviše nedostaje, a rekordno mali broj upisanih je u srednje škole.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Učenik napravio kaos u školi? Ukrao bocu sa živom iz laboratorija i prolio je po dvorištu Nastup splitskih profesora - 1 dirljivi prizori Profesori splitske gimnazije nastupom oduševili Hrvatsku: "Vježbali smo pod ključem da nas ne bi skužili"

"U ovom trenutku u Hrvatskoj mislim da nije upisano u prvi razred ni 200 konobara. Zamislite, turistička jedna zemlja, a da ih cijela država nije toliko upisala", govori Ivo Bilić iz Zajednice ugostiteljsko turističkih škola iz Dubrovnika.

Cijena rada i uvjeti moraju se mijenjati, gospodarstvo mora naći odgovor, smatra struka.

"Kad se na tržištu stvore uvjeti da se od rada u ugostiteljstvu može dobro živjeti, kada se status zaposlenih digne na razinu da to zanimanje postane poželjno, tek onda će i turističko ugostiteljske škole biti ponovno pune", smatra Antun Perušina, ravnatelj Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik.

Motivaciju mladima Ministarstvo turizma u idućoj školskoj godini s oko 2 milijuna kuna sufinancirat će 423 učenika i studenta koji se obrazuju za zanimanja u turizmu. Ulaganje u obrazovanje, svakako i novi zakon o strukovnom obrazovanju, otvaraju se i mogućnosti centara kompetencije.

No problem radne snage, kako brojčano, tako i kvalitetom za sada ostaje velik uteg za hrvatski turizam.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene