Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praktično obrazovanje

Učenici zarađuju milijune: Umjesto na odmor u plastenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I usred ljeta srednja škola Antuna Matije Reljkovića iz Slavonskog Broda radi punom parom. Ta je škola rijedak primjer kako pružiti praktično obrazovanje i učenike pripremiti za njihovo zvanje.

Umjesto na praznicima, učenik Dario Francičković radi u školskom vinogradu. Grožđe ne zna za kraj školske godine pa on i njegovi suučenici ljeto provode u bavljenju poljoprivredom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura Osnovna škola Ludbreg Nije životno ugrožen Nesreća u osnovnoj školi: Učenik pao s prvog kata

'Atmosfera je opuštena. A profesori su uvijek uz nas', rekao je Dario. Brodska je škola kredu i ploču poslala u povijest. Učenici rade cijelu godinu, i uče na otvorenom. 'Djeca vole takvu školu, kad konkretno mogu nešto odradit', smatra profesorica Božica Pandurić.

Povrtnjak se čisti od trave, a rad po suncu nimalo im teško ne pada. 'Ma fenomenalno je, organizacija, praksa, sve je super', rekao je učenik Ivan Kralj. Za plastenik s rajčicama brine mlada profesorica Silvija Raguž. Ni za nju, nema ljetnih praznika. 'S prirodom uvijek morate biti i bdjeti nad tim što radite, pa nije teško', kaže Raguž.

Sve biljke, koje rastu u kontroliranim uvjetima svjetla i temperature, klonirali su sami učenici. Mladim stručnjacima narudžbe dolaze sa svih strana, a proizvode sadnice rajčica, cvijeće, a uskoro će i azijsku trsku za biomasu. Svi proizvodi imaju sigurnoga kupca pa škola zaradi i do pola milijuna kuna na godinu.

Cijeli projekt vizija je ravnatelja. 'Učenici sudjeluju od stvaranja proizvoda do traženja kupca. I kad osjete novac, vide da je to ozbiljno i to mnogi od njih primjenjuju već sada i kod svojih kuća', rekao je ravnatelj Vlado Prskalo.

Njihov kelj i rajčice završe u restoranima na obali, a vrijedni učenici bogatiji su za iskustva koja im ne može pružiti ni jedna škola u Hrvatskoj.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene