Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan prosvjed biciklista

Sigurna vožnja po nesigurnoj infrastrukturi: "Niti jedna biciklistička staza nije propisno izvedena!"

Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 4
Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 4 Sindikat biciklista
Aktualno Galerija Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 4 Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 4 Foto: Sindikat biciklista Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 5 Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 5 Foto: Sindikat biciklista +0 Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 3 Galerija 1/3 >>
U Zagrebu je održan prosvjed biciklista "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?". U organizaciji Sindikata biciklista, povorka s policijskom pratnjom krenula je od Mimare i stigla do Savske ceste.

Biciklisti su se na prosvjedu pobunili zbog preuskih biciklističkih staza te na biciklističku infrastrukturu koja je, tvrde, opasna i nepovezana.

Pročitajte i ovo Kružni tok u Koprivnici stoje i stari znakovi VIDEO Nije svima sjeo novi kružni tok, vozači su zbunjeni: Čak voze i preko njega Policija, ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u rano jutro: Sletio automobilom s ceste i poginuo

"Grad Zagreb se hvali kilometrima pofarbanih biciklističkih staza, a u stvarnosti niti jedna biciklistička staza u gradu nije propisno izvedena! Niti jedna! To nije slučajno. To je sustavno zanemarivanje i diskriminacija ovog oblika prijevoza", izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić branio se tvrdnjom da je u Zagrebu izgrađeno više staza nego u ijednom hrvatskom gradu: "Tristo kilometara biciklističkih staza je u Zagrebu napravljeno, u prosjeku najviše u Hrvatskoj", rekao je.

S druge strane, članovi Sindikata biciklista tvrde da niti jedna staza nije napravljena prema propisima.

U priopćenju Sindikata biciklista istiću da je Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi stupio na snagu 2016. godine s ciljem povezivanja biciklističke infrastrukture u smislenu i sigurnu mrežu, a da je rok za ispunjenje tog cilja istekao ovog proljeća.

Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 4 Prosvjed biciklista (Foto: Sindikat biciklista) - 5 Foto: Sindikat biciklista

Kao najvažnije zahtjeve Sindikat je istaknuo zahtjev da MUP sankcionira "gradove zbog izgradnje opasne, nepropisne i ilegalne infrastrukture te zbog neprilagodbe navedenom Pravilniku."

Šarić je dodala da bi se trebalo sankcionirati i vozače automobila za prekršaje privremenog zaustavljanja na biciklističkim trakama i stazama te za oduzimanje prednosti biciklistima.

"Krenite pojačano nadzirati ponašanje vozača motornih vozila prema ostalim sudionicima u prometu”, zaključila je te je pozvala i bicikliste na obzirnu vožnju, stoji u priopćenju Sindikata.

Sve svoje zahtjeve Sindikat će dopisom uputiti nadležnim i prozvanim institucijama u nadi da će se na biciklistički promet početi gledati ravnopravno i u skladu sa zakonima i Pravilnikom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene