Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP upozorio na mogući kriminal u ribarstvu

'U uzgoju tune manipulira se količinama i cijenom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici SDP-a Mirela Holy i Ivica Pančić na konferenciji za novinare izrazili su sumnju u kriminal u hrvatskome ribarstvu te upitali zašto državne institucije i inspekcije ne nadziru i ne poduzimaju ništa vezano uz unosan posao uzgoja i lova tune.

Pančić je upozorio da je na televeziji prikazan japanski brod hladnjača 'Lady tuna' koji u hrvatskim teritorijalnim vodama stoji sam bez ikakva nadzora - carinskih službi, ribarske inspekcije i svih ostalih inspekcija koje bi, po zakonu, morale biti prisutne u trenutku prekrcaja ribe na brod. Upitao je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministrstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja što su poduzeli u vezi s tim slučajem te zašto ovlaštena tijela ondje nisu tri mjeseca, koliko je japanski brod bio u hrvatskim teritorijalnim vodama. 'Je li to bilo zbog neorganiziranosti i nesposobnosti ili je donesena politička odluka da se inspekcije s toga broda povuku?', upitao je Pančić.

Pročitajte i ovo Sajam lova - 4 Skup sport U Hrvatskoj nikada više lovaca: "Žica je jednim dijelom napravila probleme, no sve je više divljači" Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..."

Istaknuo je da je time prekršen hrvatski pomorski zakonik te odredbe Konvencije UN-a o pravu mora koje strogo zabranjuju ukrcaj ili iskrcaj robe, novca ili osoba suprotno carinskim, fiskalnim, useljeničkim ili zdravstvenim zakonima i drugim propisima obalne države. Pančić je rekao da, za razliku od otoka Brača, sve inspekcije vezane uz uzgoj i lov tune postoje u Zadarskoj županiji.

Ocjenjujući da u hrvatskome ribarstvu vlada opća nezakonitost i korupcija, upozorio je da se u uzgoju tune manipulira njezinim količinama i cijenom. Naglasio je da Hrvatska godišnje može izvesti 7,5 tisuća tona tune uzgojene u kavezima, a objavljeni podaci govore o količini od 4,5 tisuća tona izvezene tune.

Napomenuo je da je atlantska tuna ugrožena vrsta te da je svi proizvođači u EU love više no što je dopušteno. Po tim podacima, proistječe da jedino Hrvatska prodaje manje tune od mogućnosti, dodao je. Pančić je također rekao da je službena cijena tune 15 eura po kilogramu, što bi na dopuštenu kvotu bilo oko 100 milijuna eura godišnje.

No, dodao je, prije dva mjeseca nevrijeme je u Zadarskoj županiji oštetilo nekoliko kaveza u uzgajalištu tune, a njegov vlasnik je rekao da je šteta za 80 tona ribe 20 milijuna kuna. Po toj računici proistječe da je kilogram tune 33 eura, rekao je Pančić, dodajući da kilogram tune na japanskome tržištu stoji 90 eura. Ocijenio je da je riječ o tridesetak milijuna eura koji mogu završiti u nečijim džepovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene