Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena ispitivanja

VIDEO Danas odluka o pokretanju istrage i istražnom zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon uhićenja Milana Bandića i njegovih suradnika, pretraga prostorija Gradskog poglavarstva, Zagrebačkog holdinga i Cezara, počeli su i prvi dolasci u zgradu USKOK-a.

21:43 Završena su sva ispitivanja uhićenih u USKOK-u. Odvedeni su pritvorskom nadzorniku, a u utorak će USKOK donijeti odluku o pokretanju istrage i hoće li zatražiti istražni zatvor. Ako zatraži, uhićeni će biti prevezeni sucu istrage koji će odlučiti o zahtjevu.

Pročitajte i ovo Milan Bandić, Zdravko Krajina, Denis Mohenski Posao s kućicama Bivši Bandićev vozač i Kralj Adventa ne idu u zatvor: Nagodili se s USKOK-om Slika nije dostupna Novonastale okolnosti Obustavljen postupak protiv Milana Bandića u aferi Agram

20:10 - Vrijedi naglasiti da je ovo prva velika akcija kojom rukovodi novi glavni držvni odvjetnik Dinko Cvitan. Kad je 7. ožujka jednoglasno izabran na tu dužnost kazao je kako je najveći problem u Hrvatskoj problem lokalnih šerifa, kakvih je na stotine, i da će obračun s korupcijom u lokalnoj samoupravi biti njegov prioritet i fokus u radu. Je li ovo najava tog obećanja ostaje nam za vidjeti.

20:05 Oko 20 sati Milan Bandić u policijskom vozilu je odveden s ispitivanja. Gradonačelnik se na odlasku smiješio okupljenim novinarima.

Zagrebački gradonačelnik opovrgnuo je optužnice i nakon ispitivanja je vraćen pritvorskom nadzorniku, a u utorak ujutro USKOK će donijeti odluku o pokretanju istrage, kao i odluku hoće li zatražiti istražni zatvor. Ako zatraži, Bandić i ostali bit će prevezeni sucu istrage na zagrebački Županijski sud koji će odlučivati o USKOK-ovom zahtjevu. No, ne treba prejudicirati, u utorak ujutro ćemo znati hoće li USKOK to zatražiti.

U sjedište Uskoka doveden je oko 18,30 sati kako bi ga tužitelji ispitali u jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga.

Bandić je u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici doveden policijskim vozilom, a za razliku od ostalih osumnjičenika nije prekrivao lice ili se pokušavao skriti od novinara i objektiva.

Dvadesetak minuta kasnije u tužiteljstvo je ušao i Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik koji nije želio davati izjave, rekavši tek da je on ozbiljan odvjetnik.

19:42 - O ozbiljnosti istrage, ali i optužbi govori i velik broj djelatnika PNUSKOKA, koji s policijom obavljaju pretrage u potrazi za dokazima? Što kažu odvjetnici ostalih uhićenika? Pred USKOK-om je Andrija Jarak:

'PNUSKOK je formiran kao jedna elitna postrojba hrvatskog MUP-a. To je otprilike hrvatski FBI koji se bavi najtežim kaznenim djelima. Jednako tako, kaznenim djelima koja počine državni dužnosnici.

Što se odvjetnika tiče danas smo ih se ovdje i vidjeli i naslušali. Izašlo je njih 12 iz sjedišta USKOK-a i zaključak bi mogao biti, odnosno svi su kazali kako će lako srušiti optužbe koje se stavljalju njihovim branjenicima na teret, a neki su kazali kako im nije jasno zbog čega ih uopće terete.

Osim ureda Milana Bandića, pretraživali su se i uredi i poslovni prostori ostalih optuženika.'

19:30 - Od uhićenja Milana Bandića prošlo je više od 24 sata. Nakon ispitivanja pred USKOK-om Bandića će vratiti pritvorskom nadzorniku. Dakle biti će u policijskom pritvoru, tamo će prenoćiti i čekati odluku USKOK-a o pokretanju istrage. Kako doznajemo, USKOK će u utorak ujutro odlučiti o tome hoće li i za koga zatražiti istražni zatvor, dakle za koga od 19 ljudi koji su u ponedjeljak bili na ispitivanju. Gotovo je izvjesno da će za veliku većinu to napraviti i nakon toga će o tom zahtjevu za određivanje istražnog zatvora odlučivati dežurni istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda

19:17 - Andrija Jarak i dalje je ispred USKOK-a gdje je na ispitivanje doveden zagrebački gradonačelnik.

Milan Bandić i dalje je na ispitivanju u središnjici USKOK-a, a s njim je i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik koji je na ulasku u zgradu rekao kako će se Bandić aktivno braniti i odgovarati na sva moguća pitanja jer, kako kaže, nema što kriti.

Iza Bandića su zasigurno najduža 24 sata u njegovom životu. Noćas su ga u tri sata izveli iz stana pa ga još pola sata zadržali u garaži, a odmah rano jutros su krenule pretrage ureda koje koristi. Nakon cjelodnevnog petraživanja i suradnje s istražiteljima na kraju je završio u sobi za ispitivanje - snima se i audio i video zapis. Istražitelji USKOK-a imaju pravo postaviti pitanje koje god žele, osim naravno onih intimne prirode što se tiču obitelji. Bandić na ta pitanja može i ne mora odgovarati.

Osim Milana Bandića, uhićeno je nekoliko njegovih najbližih suradnika. Ono što im se stavlja na teret stane u dvije pravne formulacije, a to su trgovanje utjecajem i  zlouporaba položaja i ovlasti. Fokus je na kupoprodaji i zamjeni zemljišta dakle na nekretninskom biznisu. Istražuje se i je li bilo pogodovanja i stvaranja monopola za određene djelatnosti pod ingerencijom Grada Zagreba.

17:05 - Bilo je govora o tome da su gradonačelnik Bandić i ostali bili na mjerama - i da su znali za to. No, je li Milan Bandić znao za to zna samo on, ali da je sumnjao to je gotovo izvjesno.

Pojavila se informacija i da je od sredine srpnja Bandić prestao koristiti svoj službeni mobitel.

Kada izađu njegovi odvjetnici znat ćemo na koji način se branio on, ali i Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz koji su također dovedeni u USKOK.

Ispred USKOK-a je Andrija Jarak.

'U USKOK je došao Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a, koji je također na listi optuženih i uhićenih. Došao je i odvjetnik gospodina Pripuza, a uskoro bi se trebao pojaviti i Krešimir Krsnik koji zastupa Milana Bandića.

Što se tiče optužbi koje im se stavljaju na teret, dominira nekretninski biznis. (...) Istražitelji sumnjaju da je grad Zagreb oštećen za velike iznose, no to je zasad sve u fazi špekulacije. Pet osoba je zasad ispitano, neki se brane šutnjom, neki iznose takozvanu aktivnu obranu.

Pojam aktivna obrana ne mora značiti ništa, sugerira možda da su se pokajali ili rekli sve što znaju. No, riječ je o uobičajenom pravnom terminu koji se koristi kod ovakvih istraga.

Naime, znamo da su često i prečesto curile tajne informacije zbog kojih su propadale velike istrage. Treba podsjetiti na događaj iz sredine srpnja kada se bivši ministar financija Slavko Linić obratio Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i zatražio da se provjeri operativno-tehnički centar i utvrdi je li prisluškivan mobitel Slavka Linića. Tad su pojedini članovi saborskog odbora iz redova HDZ-a zatražili i dobili podatak da je Milan Bandić pod mjerama. Ako ništa do tad nije znao, bez obzira na sve špekulacije koje su se godinama vrtile oko njegovog imena, tad je definitivno znao tim propustom sigurnosnim da je i on pod mjerama.

Danas se pojavila informacija kako je posljednjih nekoliko mjeseci, točnije od sredine srpnja Bandić prestao koristiti svoj službeni mobitel i isključivo komunicirao preko mobitela svog vozača ili s fiksne linije. No, i to je zasad sve još uvijek u fazi špekulacija.'

17:00 - Pripuzov odvjetnik Mate Matić rekao je da nema nikakvog razloga za taktiziranje i kako vjeruje da će dokazati da ono što se njegovom klijentu stavlja na teret nije istina. U USKOK je stigao i Milan Bandić. Doveli su ga u civilnom vozilu, a s njim je bio jedan policajac. Zagrebački gradonačelnik preko glave je stavio sako.

16:55 - Petar Pripuz doveden je u USKOK.

15:50 - Očekuje se da će se i Slobodan Ljubičić aktivno braniti i negirati optužbe.

15:14 - Zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove, Ines Bralić, najdulje se zasad zadržala na ispitivanju u USKOK-u - gotovo sat i pol. Većina ispitanika se zadržava oko pola sata, što znači da su se branili šutnjom, izvijestio je reporter Andrija Jarak s terena ispred USKOK-a u Izvanrednim vijestima Nove TV.

Andrija tvrdi kako je jasno da se oni koji izađu nakon pola sata brane šutnjom, dok se oni, poput Ines Bralić, koji se aktivno brane, zadržavaju dulje.

15:04 - U USKOK su dovedena tri uhićenika koja su se branila šutnjom. Među njima je i Slobodan Ljubičić. Dolazak Milana Bandića u USKOK još uvijek se čeka.

14:29 - Policija je u društvu Milana Bandića završila pretragu njegovog ureda i službenih automobila u zgradi Poglavarstva. Očekuje se njegov dolazak u USKOK.

Prvi dolasci nekih od 18 uhićenih osoba u USKOK počeli su oko 12:45 sati. Pretpostavlja se kako će istražitelji uhićenike dovoditi u kratkim vremenskim intervalima, jedne za drugima. Ispitivanje bi, s obzirom na njihov broj, moglo trajati do kasno u noć.

Kad ih sve sasluša, USKOK ih mora vratiti pritvorskom nadzorniku, potom službeno pokrenuti istragu i tek onda zatražiti određivanje istražnog zatvora za neke od njih.

TEMA DANA: Kako komentirate uhićenje Milana Bandića?

VIDEO Što je to iznerviralo Milana Bandića?

Tek večeras, nakon što ih sve saslušaju, službeno pokreću istragu, a najvjerojatnije će ih sutra odvesti istražnom sucu Zagrebačkog županijskog suda koji će odlučivati o zahtjevima USKOK-a.

Podsjećamo, neslužbene su informacije kako su među ukupno 18 uhićenih osoba pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Gradske plinare Ante Dodig, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove Ines Bralić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene