Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država neke stvari ne otkriva

TRI GODINE 'LISTE SRAMA' Što nam je donijela i koliko je obrisanih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je DORH podigao prve optužnice za osobe na listama poreznih dužnika, Dnevnik Nove TV provjerio je koliko je građana, tvrtki i obrtnika izbrisano s te liste od njene objave.

Ukupan porezni dug i dalje je vrlo visok, a država ne otkriva koliko je duga naplatila, a koliko oprostila. Što nam je u tri godine donijela lista onih koji ne plaćaju porez?

Kad je objavljena, na takozvanoj listi srama bilo je 7000 tvrtki, 13.000 obrta i 102 tisuće građana koji duguju državi. Ukupno, skoro 30 milijardi kuna. Tri godine poslije, broj je manji. Tvrtki je skoro 4000, obrta blizu 8000, a građana 83 i pol tisuće. Ukupan dug smanjen je za gotovo 9 milijardi kuna.

U Udruzi poreznih obveznika Lipa smatraju - lista srama ionako je marketinški potez, a pitanje je kako se država uopće dovela u situaciju tako velikog broja neplatiša.

Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa kaže: 'To je nešto za što je sama država kriva, ona je tu generirala ogroman kaos i nezakonje, zbog toga što nije rješavala plaćanje poreza na vrijeme. Potpuno je neshvatljivo kako je moguće da firme po par godina ne plaćaju doprinose za plaće, PDV i ovakve stvari.'

Razlog tome, tvrdi porezni stručnjak Vlado Brkanić, može biti i to što oni koji izbjegavaju plaćanje poreza, imaju svoje ljude u Poreznim upravama.

Pročitajte i ovo Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Porezna lista srama Natukli milijune kuna duga: Krunski svjedok protiv nekad moćne županice, kralj papira i rekorder koji se hvalio Titovom puškom Slika nije dostupna Za svega nekoliko dana Lista srama opet polučila rezultate: Pogledajte za koliko je MANJE dužnika

Evo što je Porezna odlučila naplaćivati poduzetnicima

'Jesu li bili anđeli čuvari neki djelatnici u poreznoj upravi koji su imali svoje klijente i koje nisu pravodobno ovrhama i ostalim postupcima prisilne naplate prisiljavali na plaćanje onoga što se mora platiti. sigurno je bilo i toga', ističe Brkanić.

Kako god, porezni dug za 9 milijardi kuna je manji, ali...

U Ministarstvu financija ne otkrivaju nam koliko je od tih 9 milijardi kuna država doista naplatila, a koliko je primjerice brisano kroz predstečajne nagodbe. Pravo stanje stvari trebalo bi se znati tek na jesen, kada na snagu stupa novi stečajni zakon, i tada bi se automatizmom trebalo brisati oko 15 milijardi kuna duga takozvanih fikus tvrtki.

'Kao što moramo olakšati ljudima ulazak u biznis, moramo olakšat i izlazak iz biznisa. Vi u 'bona fide' želite uspjet, ali eto niste uspjeli, iz ovog ili onog razloga, ostali ste dužni, propali, itd', kaže Huić.

A takvima, tvrdi bivši ministar financija, Slavko Linić, država je pomogla kroz predstečajne nagodbe.

'Više je učinaka imala predstečajna nagodba, jer su koristeći predstečajnu nagodbu našli rješenje kako djelomično platiti porezni dug, a kako djelomično platiti ostale vjerovnike', tvrdi Linić.

Država ima pravo na otpis potraživanja nakon što netko 10 godina vuče porezni dug. Građani, tvrtke i obrti još su joj zajedno dužni 21 milijardu kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene