Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berlinski proces

U Tirani održan sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana: "Vidljivo je da su Srbija i Kosovo opterećene prošlošću, Brnabić i Kurti nisu ni milimetra uzmaknuli od svojih stavova"

Aktualno Galerija Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 2 Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan, reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 3 Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 1 Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Petra Buljan, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/6 >>
U Tirani je održan sastanak zemalja zapadnog Balkana i članica Europske unije u sklopu Berlinskog procesa. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Dvije milijarde i 100 milijuna eura za različite projekte na zapadnom Balkanu i dogovor o priznavanju profesionalnih kvalifikacija! Rezultat je to sastanka na vrhu Berlinskog procesa koji je upravo završio u Tirani. Domaćin je bio albanski premijer Edi Rama, a uz ostale, ondje su bili i Ursula von der Layen i Charles Michel. Susret nije prošao bez razgovora o europskoj budućnosti zemalja na zapadnom Balkanu, ali i međusobnim odnosima.

''Moja poruka je: ovo je sada odlučujući trenutak. Ne propustite priliku, zgrabite priliku, iskoristite trenutak, a mi zajedno s vama radimo na tome", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

''Vrijeme je da prevladate sukobe koji traju predugo i samo koče vaše zemlje", rekao je njemački Kancelar Olaf Scholz.

"Trebamo se držati temeljnog načela, a to je načelo individualnih zasluga, dakle sve zemlje koje žele pristupiti Europskoj uniji moraju ispuniti određene reforme, moraju u konačnici privesti pregovore kraju, moraju prihvatiti pravnu stečenost, ustrojiti institucije, prilagoditi se velikom zajedničkom tržištu i za to je potrebno vremena. Međutim, alternativa, bilo koja druga, svim državama skupa je puno gora", rekao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik ročište u Sarajevu Cirkus optuženika Dodika na sudu: "Ne mogu ustati, bole me leđa. Ne razumijem optužnicu. Zašto nema zastave RS-a?"

Berlinski proces u Tirani pratila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"Ni milimetra od svojih stavova danas nisu uzmaknuli srbijanska premijerka Ana Brnabić ni kosovski premijer Albin Kurti. Kao medijator stale su na neki način Francuska i Njemačka. Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao kako se moraju riješiti prošlosti kako bi krenule u zajedničku europsku budućnost. Postoji li ta budućnost, teško je reći. Cijeli ovaj summit trebao bi pokazati zajedništvo zapadnog Balkana.

No danas je osim pokušaja Europske unije da nešto učini bilo vidljivo da su te zemlje itekako opterećene svojom prošlošću i problemima koje imaju između sebe. Bilo je to vidljivo i na početku summita. Domaćin summita je albanski premijer Edi Rama i kada je dočekao srbijansku premijerku Anu Brnabić, izrazito hladno su se jutros hladno pozdravili.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima Svečanost u uredu predsjednika Milanović uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima: "Svijest o tome što ste učinili za Hrvatsku sve je čvršća u narodu"

Sukob je još dodatno pojačan činjenicom da albanski premijer Edi Rama intenzivno zagovara oštre sankcije Srbiji od strane Europske unije. Hrvatski interes u cijeloj priči je jasan. Premijer Plenković danas je bio direktan, kada je riječ o sukobu Srbije i Kosova – to je bila riječ o terorističkom napadu", rekla je Petra Buljan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene