Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U središtu Slavonskog Broda otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči obilježavanja sedme godišnjice smrti (10. prosinca) prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, danas je u središtu Slavonskog Broda, na Trgu pobjede, otkriven njegov spomenik.

Spomenik predsjedniku Tuđmanu izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić, a istovjetan je onomu podignutom u Škabrnji.

Pročitajte i ovo Vandalizirani spomenik Miljenku Smoji - 19 sramotan čin na matejuški Spomenik Miljenku Smoji opet na meti huligana! "Ovo je urin, redikule" Spomenik Draži Mihailoviću Pristaše i prosvjednici U Beogradu otvorena spomen-soba i otkriven spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

U nazočnosti brojnih građana, članova obitelji Tuđman,
potpredsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, predstavnika Vlade, čelnika lokalne vlasti te političkih i kulturnih uglednika iz cijele Hrvatske, spomenik su zajednički otkrili supruga pokojnoga predsjednika Ankica Tuđman i brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Za spomenik, odliven u ljevaonici Ujević u Zagrebu, te za uređenje Trga, iz proračuna Grada Slavonskog Broda izdvojeno je 1,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Duspara na svečanosti je istaknuo kako je Grad podigao spomenik "ne zato da bi oni koji su na vlasti ubrali političke bodove ili prisvajali isključivo pravo na baštinu dr. Franje Tuđmana, nego da bi s poštovanjem naglasili sjećanje na Tuđmanovu osobnost i ulogu u povijesnoj drami koja je dovela do stvaranja hrvatske države".

- Dr. Franjo Tuđman je zakoniti baštinik pokreta Ante Starčevića i
Antuna Radića. Ako Starčevića zovemo Ocem domovine, onda Tuđmana s pravom možemo nazvati Ocem hrvatske države, zaključio je slavonsko-brodski gradonačelnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene