7748
7748
7748
7748
7748

U središtu Slavonskog Broda otkriven spomenik Franji Tuđmanu

  • , 09.12.2006., 16:54
  • Autor:
  • komentara

Uoči obilježavanja sedme godišnjice smrti (10. prosinca) prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, danas je u središtu Slavonskog Broda, na Trgu pobjede, otkriven njegov spomenik.

 
 
 
 

Spomenik predsjedniku Tuđmanu izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić, a istovjetan je onomu podignutom u Škabrnji.

U nazočnosti brojnih građana, članova obitelji Tuđman,
potpredsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, predstavnika Vlade, čelnika lokalne vlasti te političkih i kulturnih uglednika iz cijele Hrvatske, spomenik su zajednički otkrili supruga pokojnoga predsjednika Ankica Tuđman i brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Za spomenik, odliven u ljevaonici Ujević u Zagrebu, te za uređenje Trga, iz proračuna Grada Slavonskog Broda izdvojeno je 1,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Duspara na svečanosti je istaknuo kako je Grad podigao spomenik "ne zato da bi oni koji su na vlasti ubrali političke bodove ili prisvajali isključivo pravo na baštinu dr. Franje Tuđmana, nego da bi s poštovanjem naglasili sjećanje na Tuđmanovu osobnost i ulogu u povijesnoj drami koja je dovela do stvaranja hrvatske države".

- Dr. Franjo Tuđman je zakoniti baštinik pokreta Ante Starčevića i
Antuna Radića. Ako Starčevića zovemo Ocem domovine, onda Tuđmana s pravom možemo nazvati Ocem hrvatske države, zaključio je slavonsko-brodski gradonačelnik.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se