Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugovi 53,5 milijuna eura

Burno u Splitu: Svađa vijećnika oko Spaladium arene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski vijećnici danas trebaju donijeti odluku o ugovoru koji će građane Splita koštati 53,5 milijune eura, a da prije toga nisu pročitali ugovor jer ga nisu dobili.

Tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća posvećena je rješavanju poteškoća u vezi Spaladium arene te stanja u gradskom prijevoznom poduzeću 'Promet'.

Nezavisna lista Marijane Puljak i splitski HSP Ante Starčević pozvali su u ponedjeljak vijećnike da se na sjednici Gradskog vijeća u utorak suprotsave namjeri da Grad Split preuzme dugove Spaladium arene u iznosu od 53,5 miljuna eura.

Baldasar: Nije istina da Spaladium arenu otvaramo samo zbog Severine

Gradonačelnik Ivo Baldasar, reagirajući na takve pozive, rekao je kako je nezapamćeno da se takvi pozivi vijećnicima javno upućuju prije sjednice, te je poručio da je Gradsko vijeće jedino mjesto gdje se treba raspravljati o takvim stvarima.

Kasnije je zvjestio kako je 18. travnja ove godine krajnji rok predstečajne nagodbe s tvrtkom Sportski grad TPN koja upravlja Spaladium arenom, a predstečajni nagodbeni postupak se odvija u Fini.

'Ponuđeni prijedlog predstečajne nagodbe razmatramo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća a krajnji rok prvo je bio 20. travnja ali je pomaknut na 18. travnja ove godine', rekao je Baldasar u prijepodnevnom dijelu tematske sjednice Gradskog vijeća posvećenoj stanju u Spaladium areni i gradskom prijevoznom poduzeću Promet.

'U vezi Spaladium arene održani su nebrojeni sastanci s Vladom i nadležnim ministarstvima, ranije je bilo također tematskih sjednica Gradskog vijeća, ali nikad ništa nije konkretno zaključeno. Traženo je mišljenje državnog odvjetništva i po mišljenju državnog odvjetništva, situacija u vezi Spaladium arene je rijetko viđen slučaj', rekao je danas Baldasar. Naglasio je kako je situacija u vezi Spaladium arene iznimno komplicirana i da 'nitko nema pravu sliku'.

Po Baldasarovom mišljenju dvorana Spaladium arena je sagrađena 'na način koji je nepotreban, pod lažnim pretpostavkama, ali ona je tu i trebamo imati rješenje za nju'.

Ivo Josipović: nemojmo uništiti institut predstečajnih nagodbi, popravimo ga

Tvrtku Sportski grad TPN (tvrtka posebnih namjena) koja upravlja Spaladium arenom izgrađenom za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. utemeljio je konzorcij tvrtaka Konstrukotr, IGH i Dalekovod, koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s Gradom Splitom i Vladom gradio Spaladium arenu.

Više vijećnika danas je u diskusijama negodovalao što im nije dostavljen taj ugovor iz 2007. godine kako bi se mogli bolje pripremiti za današnju sjednicu, te su zaprijetili da će napustiti sjednicu vijeća ako im se ne dostavi taj ugovor. Potom je data polusatna stanka u kojoj je vijećnicima podijeljen tekst tog ugovora, nakon čega je sjednica nastavljena.

Izaslanik Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, načelnik Sektora za financijske poslove Petar Šokić vijećnicima je rekao kako su istekli svi rokovi predviđeni tim ugovorom, a osim sportske dvorane nije igrađeno ništa drugo što je ugovorom bilo predviđeno - garaža, prodajni centar i poslovni toranj.

'Krajnje je vrijeme da Grad Split donese odluku u vezi Spaladium arene. Mi smatramo da Grad kao javni partner mora rješavati sve odnose sa Konzorcijem', kazao je. Škić je također rekao da Vlada, kao vjerovnik, ne može sudjelovati u predstečajnoj nagodbi na način da 'mora dati još neko zemljište' u Lori, gdje je izgrađena Spaladium arena. 'Ne možemo pristati da iz pozicije vjerovnika postanemo i platiša u predstečajnoj nagodbi', dodao je Šokić.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) je replicirala Šokiću rekavši da je država, to jest Vlada partner u ovom projektu i ne može se 'izvući' iz rješavanja poteškoća u vezi Spaladium arene.

Luka Podrug (HČSP) je istaknuo kako je očito da u vezi rješavanja poteškoća Spaladium arene gradonačelnik Baldasar nema potpru sadašnje Vlade.

Zbog nestanka struje uništeni im proizvodi, a HEP im odgovorio: Trošite premalo struje!

Na skupštini u Gradskom vijeću sudjelovao je i predsjednik kluba HDZ-a Petar Škorić koji je rekao da je 'vrlo neozbiljno da ovakav nedorečen i neargumentiran meterijal dođe na Gradsko vijeće. Iz dostupne dokumentacije ne možemo procijeniti koji su rizici po proračun Grada Splita i standard građana! Bojimo se da bi grad Split u slučaju da ovakav prijedlog bude prihvaćen na sebe preuzeo obvezu od preko 50 milijuna euram a ne vidimo na koji ih način može isplatiti'.

Također je istaknuo kako HDZ ne iznenađuje neukost trenutne vlasti u Splitu, te kako na neke izjave SDP-ovih čelnika moraju reagirati. Osvrnuo se na izjavu čelnika kluba SDP-a, Milana Blaževskog koji je izjavio kako je prihvaćanje ovog prijedloga 'realna i jedina mogućnost zaštite proračuna, Grada i građana'. Smatra da ono što predlaže, da Grad Split preuzme na sebe otplatu kredita, doks e privatnim potpisnicima ugovora o JPP-u, poduzećima Konstruktor inžinjering, IGH, Dalekovod dd, osigurava ' elegantan i besplatan izlaz bez ikakvog novog troška'.

Upitao je gradonačelnika Baldasara kako objašnjava da je u predstečajnoj nagodbi Konstruktora dd, otvorenoj u siječnju 2013., povjerenica predstečajne nagodbe Ankica Čenić osporila Gradu Splitu potraživanje od 46 milijuna eura (na ime založenog prava građenja i zakupnine) te priznala svega 116 milijuna kuna, te iznos od 5 244 624 kuna na ime izmekle dobiti od komunalne naknade, dok je u opredstečajnoj nagodbi, rješenjem nagodbenog vijeća, iz srpnja 2013., drugi povjerenik predstečajne nagodbe u IGH dd u cijelčosti priznao navedenu tražbinu Grada Splita.

Zaključio je kako je time značajno pogoršana pravna pozicija kao vjerovnika, što sada rezultira natjeravanjem vijećnika da u tri dana donesu odluku kojom če se garantirati bankama profit, a građanima Splita skuplji život u gradu.

Pucnjava pred splitskom bolnicom; muškarac s prostrijelnom ranom

Pita se zbog čega vjećnici nemaju nikakve informacije kako su završiule predstečajne nagodbe tvrtki Konstruktor inžinjering dd, IGH dd, Dalekovod dd, kao partnerima Grada temeljem JPP-a. Koliko je točno poreznog i ostalog duga oprošteno tim tvrtkama, te kakav je njihov jamstveni potencijal kao potpisnika ugovora? 'Previše je tu pitanja ostalo bez ikakvog odgovora', zaključio je predsjednik kluba splitskog HDZ-a Petar Škorić koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.

Kada je jutros počela sjednica pojedini vijećnici rekli su da ne žele opteretiti građane Splita tolikim dugom prije nego pročitaju ugovor. Nakon 15 minuta burne rasprave, vijećnici su otišli na polusatnu stanku kako bi dobili ugovor na uvid.

Rečeno im je, naime, da ugovor ima oznaku tajnosti. Naime, kako kaže tajnica Vijeća, autor ugovora, konzultant Saša Marenjak, smatra da je ugovor autorski rad.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je izvjestio kako su na današnju sjednicu pozvani i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić, ali da zbog profesionalnih obveza nisu mogli doputovati danas u Split.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene