Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Josipović: nemojmo uništiti institut predstečajnih nagodbi, popravimo ga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović podsjeća da gotovo svi koji komentiraju predstečajne nagodbe, ističu da je zakon načelno dobar.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako se ne bi smjelo uništiti institut predstečajnih nagodbi koji je pridonio očuvanju tvrtki i zaštiti radnih mjesta, već napraviti korekcije zbog primjera koji pokazuju nedorečenost u pravnom određenju tog instituta.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović Uskoro premijera "Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek"

Imamo institut koji je povećao naplatu potraživanja, zaštitio radnike i sačuvao 22 tisuće radnih mjesta - nemojmo ga uništiti, popravimo ga, rekao je Josipović u emisiji "S Predsjednikom uz kavu" komentirajući prijepore koje je u javnosti izazvala primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Josipović naglašava da je riječ zakonu koji je nastao iz nužde, jer stečajevi u Hrvatskoj predugo traju, te naglasio da je naplata u postupcima stečaja bila oko 30 posto, dok je kod predstečajnih nagodbi znatno viša, preko 50 posto. Pritom su, ističe, sva radnička potraživanja "u cijelosti očuvana, za razliku od stečaja".

'Pljačka stoljeća je 45 milijardi neplaćenih računa, što smo zatekli 2012. godine'

Nema instituta koji se ne može zloupotrijebiti, dodaje predsjednik, a takve stvari treba otkrivati i kažnjavati, no zbog njih se ne bi trebalo "omalovažiti cijeli institut".

Josipović podsjeća pritom da gotovo svi koji komentiraju predstečajne nagodbe, ističu da je zakon načelno dobar.

Jedna je od evidentnih slabosti, izdvaja predsjednik, priznavanje potraživanja. "Vidjeli smo, malo je u tome bilo i sukoba interesa, neki put i ne baš savim malo. Isto tako, treba vidjeti kako ojačati položaj malih vjerovnika koji su stavljeni sa strane i njihov se interes ne čuva onako kako bi trebalo", rekao je.

Kroz najavljene izmjene zakona, slaže se Josipović, treba ojačati poziciju sudova u procesu predstečajnih nagodbi.

Smatra da je "apsolutno pretjerana" ocjena suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića kako će primjena zakona o predstečajnim nagodbama omogućiti kriminal čiji će razmjeri biti veći i od onog tijekom privatizacije.

Ako je, kaže Josipović, novac u postupcima predstečajnih nagodbi otišao i u privatne džepove kao što to upozorava sudac Kolakušić odgovornog treba kazniti.

"Negdje je netko loše, čak i kriminalno poslovao, dospio u dugove, i sad smo tu da spasimo što se spasiti da. Dakle, ne bih rekao da je predstečajna nagodba uzrokovala to da je netko ukrao novce. Ako ih je ukrao, mora ići u zatvor i to je potpuno jasno", kaže Josipović.

One predstečajne nagodbe kod kojih je bilo kriminala treba poništiti, a ostale "nema razloga da se uništava", dodaje.

"To uostalom vrijedi ne samo za predstečajne nagodbe, nego za sve pravne radnje kriminalne naravi", naglašava.

Pritom Josipović ističe kako rasprava o "tako važnom institutu" ne bi smjela skrenuti predaleko, "u smjeru dnevne politike", već u smjeru pravne analize i popravljanja slabosti.

U srijedu će u predsjednikovom Uredu biti održana sjednica njegova Vijeće za socijalnu pravdu na kojoj će se analizirati prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (zaštita zviždača) kojemu je autor Dražen Gorjanski.

Ne govoreći o samom tekstu zakona, Josipović načelno ističe kako je važno, ako se želimo boriti protiv korupcije i kriminala, kroz zakon "onima najhrabrijima među nama, koji su spremni sebe izložiti da bi se otkrio kriminal - pružiti valjanu zaštitu".

"Naravno, to ne znači da treba širom otvoriti vrata onima koji izmišljaju, ali takvih je malo. Puno je više onih gdje hrabri ljudi stradaju upravo zato jer su ukazali na kriminal. I mislim da tu ima prostora kroz zakon ojačati poziciju tih ljudi", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene